CEC a discutat într-o ședință despre organizarea alegerilor prezidențiale în secțiile de votare din afara țării

CEC a discutat într-o ședință despre organizarea alegerilor prezidențiale în secțiile de votare din afara țării

Comisia Electorală Centrală (CEC) a discutat într-o ședință de lucru organizarea alegerilor prezidențiale în secțiile de votare din afara țării, informează OFICIAL.

„Evenimentul a oferit oportunitatea pentru a continua discuțiile pe marginea consolidării eforturilor și capacităților instituționale de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale stabilite pentru data de 1 noiembrie curent. Părțile au reiterat necesitatea consultării, prin intermediul misiunilor diplomatice, a autorităților țărilor de reședință referitor la condițiile de organizarea scrutinului, în cazul în care se va institui din nou pe teritoriile acestor state starea de urgență în legătură cu pandemia provocată de COVID-19. În special, e vorba de examinarea posibilităților de deschidere a secțiilor de votare în afara misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale Republicii Moldova”, se spune într-un comunicat de presă.

CEC a amintit că, în conformitate cu prevederile legale, secțiile de votare în străinătate se constituie de către CEC, cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor, cu avizul prealabil al MAEIE, pe baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, pe baza înregistrării prealabile a cetățenilor Republicii Moldova, dar și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință în care sunt stabiliți cetățeni ai Republicii Moldova privind numărul și locul aflării acestora.

Andriana Cheptine

Share