Cea mai veche școală de vinificație din Republica Moldova va fi modernizată

Cea mai veche școală de vinificație din Republica Moldova va fi modernizată

Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău va fi modernizat. Astăzi, a fost lansat conceptul de modernizare a viitorului Centru de Excelență în cadrul instituției. La eveniment a fost prezent și Prim-ministrul Iurie Leancă.

„Sunt mândru să constatat că una dintre cele mai vechi școli de vinificare din Europa se află în Republica Moldova”, a precizat șeful Guvernului.

Premierul a vizitat mai întâi muzeul unde sunt expuse sticlele de vin produse de-a lungul anilor și crama de aici, cu o capacitate de păstrare de circa un milion de sticle, care necesită lucrări de reconstrucție. „Această instituție evident că trebuie modernizată, avem nevoie de o școală care să crească cei mai buni specialiști, fiindcă industria vinului este una strategică în țara noastră. În cel mult un an și jumătate, vom avea o instituție modernă, iar lansarea acestui proiect va forma specialiști  competitivi. Dumneavoastră sunteți cei mai buni ambasadori ai Republicii Moldova”, le-a declarat Iurie Leancă elevilor și profesorilor.

Ulterior, șeful Executivului a mers prin sălile de clasă pentru a vedea în ce condiții studiază elevii, inclusiv cât de dotate sunt laboratoarele. Unul dintre cei 400 de elevi ai instituției – Petru, în vârstă de 19 ani -, i-a spus Premierului că își pune mari speranțe, ca la anul, când va absolvi colegiul, să lucreze la una dintre cele mai bune vinării din țară. În acest sens, Prim-ministrul a sugerat organizarea, în cadrul colegiului, a unor târguri de locuri de muncă. „Trebuie să facem ca în Occident – în toamna ultimului an de studii, să fie invitați reprezentanți de la diverse fabrici din domeniu care să spună ce specialiști le-ar trebui, iar colegiul să le arate ce pregătesc. Atunci când tânărul va absolvi, dacă nu va dori să-și continue studiile, cel puțin va avea deja o idee unde să lucreze”, a menționat Iurie Leancă.

În cadrul Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație  va fi plantată demonstrativ o livadă și viță-de-vie și va fi creată o pepinieră viticolă și pomicolă. De asemenea, este prevăzută construcția unui parc cu utilaj și tehnică agricolă performantă, deschiderea a două sere moderne și a unui centru de microvinificație. În total, pentru realizarea acestui proiect este nevoie de circa patru milioane de euro. Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie a fost fondat în anul 1842.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Roșca

Share