Ce-și propune să facă Ion Ceban, la conducerea mun. Chișinău, pentru îmbunătățirea situației medicilor!

Ce-și propune să facă Ion Ceban, la conducerea mun. Chișinău, pentru îmbunătățirea situației medicilor!

Candidatul socialiștilor la funcția de Primar General al municipiului Chișinău, Ion Ceban, susține că, imediat după ce va prelua această funcție, va veni cu un demers oficial către Legislativ și Executiv pentru ca tinerii specialiști din medicină să fie scutiți de orice impozit și taxă în primii trei ani de muncă. Despre aceasta el a anunțat într-o conferință de presă, în cadrul căreia și-a prezentat soluțiile pentru îmbunătățirea situației medicilor din Chișinău.

Ion Ceban a declarat că, „calitatea serviciilor medicale, dar și condițiile în care activează medicii sunt indicatori direcți ai calității vieții în general în orice țară, în orice oraș”.

„Sunt perfect conștient de faptul că, în condițiile în care există un organ al APC ce administrează acest domeniu, atribuțiile Primăriei capitalei sunt reduse, dar, totuși, consider că chiar și așa se pot face multe pentru a îmbunătăți atât situația medicilor, cât și calitatea serviciilor medicale prestate. O primă măsură pe care o voi întreprinde imediat după preluarea mandatului de Primar va fi constituirea unei comisii, în comun cu factorii decizionali din cadrul Ministerului de profil, care să facă o amplă inventariere în toate instituțiile medicale din raza municipiului Chișinău. Având rezultatele acestei inventarieri, vom veni cu un plan de acțiuni, cu un grafic de lucru concret în care se va prevedea clar ce, unde și când se va face. Vom identifica banii necesari în bugetul capitalei în primul rând ca urmare a luptei reale cu corupția pe care o vom da, iar în al doilea rând – ca urmare a eficientizării și administrării mult mai bune a mijlocarelor existente deja și predestinate domeniului respectiv”, a precizat socialistul.

Ion Ceban a menționat că, în calitate de Primar, se angajează să demareze acțiunile de rigoare pentru a întoarce în proprietatea municipiului terenurile înstrăinate fraudulos, iar unele din aceste terenuri vor fi ulterior utilizate pentru construcția locuințelor pentru medici. „Vom merge pe varianta parteneriatelor public-private, fiind conștienți că posibilitățile financiare ale Primăriei sunt destul de reduse. În calitate de Primar general, voi veni cu inițiativa instituirii unui fond special destinat medicilor, care va fi parte a bugetului capitalei. Acest fond va fi administrat de un consiliu din care vor face parte atât reprezentanți ai municipalității, cât și ai medicilor. Anume acest consiliu va decide modalitatea concretă a utilizării mijloacelor din fondul respectiv astfel încât impactul benefic să fie resimțit de fiecare medic. De asemenea, voi veni cu inițiativa instituirii unui consiliu consultativ al medicilor pe lângă Primarul general al municipiului Chișinău. Acest consiliu se va întruni periodic și va lua în dezbatere cele mai grave probleme cu care se confruntă sistemul medical”, a punctat el.

Socialistul a mai spus că vor identifica posibilități pentru a contribui la îmbunătățirea condițiilor de trai în cămine, dar și a condițiilor de studii pentru viitorii medici, iar celor mai dotați studenți vor fi oferite burse ale Primarului general al municipiului Chișinău.

Mihaela Rotari

Share