Ce se întâmplă în Chişinău la capitolul construcţii

Ce se întâmplă în Chişinău la capitolul construcţii

Sincer nu înţeleg ce se întâmplă în Chişinău la capitolul construcţii. Parcă avem direcţie la primărie care se ocupă de urbanism şi arhitectură; parcă primarul luptă de ani de zile cu construcţiile debile (a luptat şi când era consilier municipal în opoziţie); parcă cei din PAS, care acum sunt la guvernare, sunt deranjaţi de construcţiile din zonele verzi şi de cele ilegale şi vin permanent cu proiecte de legi pentru a soluţiona problemele din domeniu; parcă socialiştii din CMC au nişte rezultate în lupta cu construcţiile debile (recent s-au lăudat că au reuşit să blocheze 50 astfel de construcţii); parcă avem scandaluri legate de aceste construcţii mai că nu în fiecare zi (care, logic, ar trebui să ne înveţe minte ceva), dar situaţia continuă să degradeze.

Recent, bloggerul Eugeniu Luchianiuc a scris despre cum în locul complexului sportiv şi de agrement Niagara ar urma să apară un monstru din beton şi metal care nu are cum să se încadreze nici în arhitectura zonei, nici în ceea ce numim concept verde. Alături, sunt case de locuit (nu blocuri), alături e parcul „La Izvor” în care s-a investit enorm de mult în ultimii ani ca să fie un loc de agrement modern şi, ca un fulger din senin, cade ştirea despre acest monstru din beton şi metal ce urmează a fi construit. Chiar nu se poate de învăţat lecţiile trecutului nu chiar atât de îndepărtat ca să înţelegem efectele devastatoare ale unei astfel de construcţii?!

Iată doar câteva exemple. Mai la deal de Circ (la cerc) printre case de locuit particulare au apărut mai multe blocuri locative. Zona arată pur şi simplu dezgustător, iar locatarii şi-au părăsit casele şi acum încearcă cu disperare să le vândă ca să scape de coşmarul în care s-a transformat viaţa lor după construirea absolut nelogică a monştrilor din beton şi metal amintiţi. Aceeaşi situaţie e şi pe strada Sadoveanu, lângă pădure – blocuri trântite direct printre casele de locuit private. Aceeaşi situaţie e şi pe strada Alba Iulia (construcţiile cu scandal oprite la un moment dat de Ion Ceban). Aceeaşi situaţie e şi pe strada Coca (scandalul cu construcţia în zona de parc). Aceeaşi situaţie e şi cu construcţia buclucaşă din parcul Râşcani. Aceeaşi situaţie e şi cu restaurantul scandalos din parcul Valea Trandafirilor etc.

O mulţime de exemple care arată cum a fost mutilat sau încă e mutilat oraşul nostru, capitala noastră. Şi pe fonul acestei situaţii deplorabile, sună ca o batjocură informaţiile de genul: socialiştii au oprit 50 de construcţii ilegale; fracţiunea PAS a promovat un proiect de lege care permite ONG-urilor şi consilierilor municipali să stopeze construcţiile ilegale; edificarea construcţiilor în spațiile verzi din orașe și sate va fi interzisă, ca urmare a unui alt proiect al PAS; primarul capitalei declară război construcţiilor ilegale etc. Parcă este voinţă politică şi din partea autorităţilor municipale, şi din partea autorităţilor centrale, dar ceva nu merge. Parcă pe toţi îi doare, dar nu e clar dacă inima sau alt organ. Deci, este o diferenţă enormă între ceea ce se declară, se promovează şi ceea ce se întâmplă în realitate.

Pe fonul acestei situaţii, preconizata construcţie de la Niagara devine un adevărat test de sinceritate pentru autorităţi. Dacă acolo va apărea un colos din beton şi metal care va compromite în totalitate această zonă importantă a oraşului, va deveni clar de ce între ceea ce declară autorităţile şi ce se întâmplă în realitate, e o mare distanţă. Şi va mai deveni clar de ce, având atât de multe intenţii şi iniţiative nobile, declarate în public, Chişinăul e una dintre cele mai urâte capitale ale lumii.

Share