Ce priorități ar trebui să aibă Guvernul Chicu, în opinia unui activist civic

Ce priorități ar trebui să aibă Guvernul Chicu, în opinia unui activist civic

Preşedintele Asociaţiei obşteşti CETESTA, Andrei Negruța, și-a expus viziunea referitor la prioritățile pe care ar trebui să le aibă noul Guvern al Republicii Moldova, condus de Premierul Ion Chicu, informează OFICIAL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Andrei Negruța a menționat că, în timp ce unii se grăbesc să critice Guvernul, deşi el abia a fost învestit în funcţie, alţii formulează anumite aşteptări, el făcând parte din a doua categorie, astfel că a decis să formuleze unele priorități.

„Apropo, aceste priorităţi rămân aceleaşi ca şi acum mai bine de cinci luni când în funcţie era învestit Guvernul Sandu. Or, în această perioadă nimic nu s-a schimbat.

O prioritate absolută pentru noul Guvern ar trebui să fie reformele economice profunde. Nu schimbări de faţadă, ci anume reforme. Fără reforme bine gândite, economia nu are cum să fie descătuşată, iar fără o economie prosperă nu avem cum să dezvoltăm statul.

O altă prioritate pentru noul Executiv trebuie să fie atragerea investiţiilor. Moldova are nevoie de investiţii ca de aer. Resursele interne nu sunt suficiente pentru ca ţara să se dezvolte – avem nevoie de un salt economic, iar acesta poate avea loc doar în condiţiile în care vom reuşi să atragem surse financiare din exterior, astfel încât acestea să se regăsească în sectorul real al economiei. Încă o prioritate pentru noul Guvern trebuie să fie o autentică reformă a justiţiei. Nici un investitor nu va veni într-o ţară cu o justiţie beteagă, ştiind că nu are certitudinea că investiţia sa va fi protejată, iar el va avea un minim set de garanţii că va fi tratat civilizat. Ca să nu mai vorbim de faptul că de o justiţie liberă şi cu adevărat independentă au nevoie, în primul rând, cetăţenii Republicii Moldova”, scrie Negruța.

Potrivit lui, o altă prioritate a Guvernului Chicu trebuie să fie reforma sistemului social. „Această reformă trebuie să aibă la bază indicatori reali, studii şi analize profunde, or numai astfel ne vom putea asigura că banii alocaţi sectorului social se cheltuiesc eficient şi ajung anume la cei ce au nevoie de ei. Atâta timp cât sistemul social e unul deformat, construit în baza unor analize eronate şi pe indicatori departe de realitate, acesta nu are cum să genereze eficienţă, iar Moldova nu are cum să facă nici un pas pentru a se îndepărta de marginea prăpăstiei numită sărăcie.

Încă o prioritate a Guvernului trebuie să fie soluţionarea crizei demografice. Moldova se îndreaptă cu paşi rapizi spre statutul de ţară fără cetăţeni, depopulată. Oamenii continuă să părăsească Moldova, nu se face nimic pentru implicarea reprezentanţilor diasporei în procesele vitale pentru ţară. E vorba de oameni care au acumulat o anumită experienţă în ţări dezvoltate, muncind, studiind, trăind acolo. În lipsa unor abordări noi, moderne, civilizate, pe care aceşti oameni le pot asigura, nu are cum să se schimbe radical situaţia în Moldova. Şi indicatorii privind natalitatea şi mortalitatea devin tot mai îngrijorători. Fără acţiuni energice în vederea depăşirii crizei demografice nu putem vorbi despre viitorul RM ca stat şi Guvernul Chicu trebuie să înţeleagă acest lucru. Printre alte priorităţi ale noului Guvern eu aş vedea: elaborarea unui amplu program de industrializare a ţării; elaborarea unei strategii de relansare a satelor; elaborarea unui plan complex de acţiuni de promovare a exporturilor etc. Într-un cuvânt, Guvernul Chicu are în faţă o mulţime de provocări prioritare. Să vedem dacă le va face faţă”, a conchis Negruța.

Andriana Cheptine

Share