Ce a convenit Andrei Năstase cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România

Ce a convenit Andrei Năstase cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, Nechita-Adrian Oros, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul acestei întâlniri s-a convenit să fie continuată colaborarea între cele două state frățești, chiar dacă guvernarea de la Chișinău comite derapaje incalificabile.

Nechita-Adrian Oros a declarat că, România susține dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova.

„Avem această datorie, pentru că, indiferent de cei care se află vremelnic la conducerea țării, peste Prut avem frați de sânge. Mulți români basarabeni au primit deja, așa cum se cuvine, cetățenia română, iar România are o datorie față de toți cetățenii ei, inclusiv pe cei care au fost deposedați prin forță, împotriva voinței lor, în 1940, de cetățenia statului român.

Dincolo de vorbe frumoase, implicarea României în Republica Moldova va fi una foarte concretă. România va continua să susțină dezvoltarea agriculturii Republicii Moldova. Vom trece împreună prin aceste momente grele, provocate de o pandemie fără precedent în istoria umanității. Iar acest lucru este posibil pentru că există în Republica Moldova oameni de stat foarte serioși, asumați în detaliu și foarte responsabili, așa cum este Andrei Năstase.

România se va angaja, în condițiile în care va exista un parteneriat reciproc asumat și complet transparent în co-finanțarea mai multor proiectelor agricole și agroalimentare, în special ce țin de procurarea sistemelor de irigare, infrastructura de postrecoltare, modernizarea parcului tehnicii și echipamentului agricol și crearea industriei de procesare la scara mică. Aceste lucruri sunt necesare pentru a asigura românilor din Republica Moldova șansa practicării unei agriculturi demne de secolul XXI.

În calitate de ministru al Agriculturii, voi susține promovarea producției agroalimentare din Moldova pe piața română. Acest lucru este în concordanță cu strategia Ministerului Agriculturii, iar fermierii din Moldova vor avea mai mult acces pe piața română”, a spus Oros.

În context, Andrei Năstase a convenit cu Ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale din România asupra asigurării tehnice din partea experților din România în domeniul modernizării sectorului agroalimentar și consultanței în procesul accesării piețelor europene, promovării comune a produselor agricole din România și din Republica Moldova – lucru va fi extrem de benefic pentru industria agricolă din Republica Moldova.

„Mai mult decât atât, s-a stabilit că vor fi organizate schimburi de experiență și tururi de instruire pentru fermierii din Moldova și va fi susținută dezvoltarea fermelor de familie ca entități economice performante, capabile să genereze dezvoltare în comunitățile locale și, totodată, valoare adăugată mare în economie”, se mai spune în comunicat.

Ministrul român al Agriculturii și Dezvoltării Rurale spune că „românii, indiferent de locul în care trăiesc, au dreptul la o viață mai bună”: „Putem reuși împreună să atingem acest ideal, iar garanția implementării unui astfel de plan este reprezentată de calitatea oamenilor celor care au demonstrat în repetate rânduri că principiile și valorile europene, concurența, competența și competitivitatea economică sunt noțiuni de bază ale spațiului european și nu se pot negocia. Andrei Năstase are astfel de abordări și este, în opinia mea, cel care poate garanta redefinirea și consolidarea parteneriatului agricol dintre România și Republica Moldova și poate contribui decisiv, prin acțiunile sale, la dezvoltarea satelor din Republica Moldova și la emanciparea întregii societăți”.

Cristina Pendea

Share