CCRM participă la Reuniunea subcomitetului RM-UE pentru cooperare economică și alte sectoare
Comisia Europeană salută progresele realizate de Curtea de Conturi și va continua să susțină consolidarea acestei instituții importante din țară. Cu un asemenea mesaj a intervenit Luca Oriani Vieira, Ofițer de politici al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) a Comisiei Europene, după discutarea progreselor înregistrate de către Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), transmite OFICIAL.
Menționăm că, reprezentanții CCRM participă la cea de-a 7-a reuniune a Subcomitetului RM-UE pentru cooperare economică și în alte sectoare – Cluster 1 „Dialog economic, managementul finanțelor publice, statistică, servicii financiare, clauze de control și anti-fraudă”, care are loc în regim de teleconferință în perioada 10-11 martie curent.
Înalții oficiali ai Comisiei Europene (ECFIN, DG NEAR) și reprezentanții unui șir de instituții de stat au pus în discuție situația macroeconomică din Uniunea Europeană și Republica Moldova și progresele reformelor structurale, înregistrate pe parcursul anului 2021 în țara noastră.
Andrei Munteanu, membru al CCRM a prezentat evoluțiile înregistrate de instituția supremă de audit pe două dimensiuni de raportare solicitate: examinarea rapoartelor CCRM de către Comisia de control al finanțelor publice (CCFP), precum și progresele înregistrate în efectuarea revizuirii colegiale internaționale Peer Review.
Menționăm că, în anul 2021, Curtea de Conturi a transmis Comisiei toate rapoartele de audit aprobate, inclusiv Raportul anual și Raportul de activitate, precum și sinteze tematice privind aspectele sensibile identificate de audit în domenii precum achizițiile publice, privatizarea bunurilor publice, eforturile Guvernului de a depăși criza pandemică. CCFP a examinat în ședințe publice 40 de rapoarte de audit ale CCRM, fiind aprobate decizii cu recomandări către entitățile auditate. Curtea de Conturi a informat periodic CCFP despre acțiunile întreprinse și nivelul de implementare a recomandărilor menționate în rapoartele de audit.
Al doilea angajament – finalizarea și împărtășirea rezultatelor primei evaluări Peer Review a Curții de Conturi și examinarea recomandările acesteia este în proces de implementare, raportul final urmând a fi prezentat părților interesate în primul semestru al anului curent. Obiectivul evaluării internaționale este de a evalua situația actuală într-o serie de domenii cheie și de a oferi o contribuție semnificativă pentru dezvoltarea Curții de Conturi. Constatările și recomandările preliminare ale raportului de Peer Review au fost luate în considerare de instituție la elaborarea și aprobare unui șir de documente strategice.