CC: Președintele va fi înlocuit temporar de Președintele Parlamentului sau Premier

CC: Președintele va fi înlocuit temporar de Președintele Parlamentului sau Premier

După ce vineri deputații democrați au sesizat Curtea Constituțională, prin care au cerut „constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al R. Moldova”, câteva minute în urmă, Curtea Constituțională a decis să îl suspende temporar din funcție pe Igor Dodon din funcția de șef al statului, informează Oficial.

Potrivit hotărârii, Curtea a constatat drept „circumstanță care justifică interimatul funcție de Președinte al RM, în cadrul procedurii legislative, omisiunea Președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de promulgare a mai multor legi și anume ce vizează: modificarea art. 11 al Codul Muncii, cu privire la transmiterea cu titlul oneros a unui bun imobil, Codului Serviciului Media al Audiovizualului, cu privire la Inspectoratul general de Carabinieri, fapt care reprezintă o imposibilitatea temporară de a exercitarea atribuțiilor sale în acest sens”.

Totodată, CC a menționat că, potrivit ordinii exercitării interimatului, Președintele Parlamentului sau Premierul va emite, în calitate de Președinte interimar, decretele de promulgate.

Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

Doina Secrieru

Share