CC: Președintele țării nu poate fi membru de partid politic

Curtea Constituţională (CCM), la 12 decembrie 2017, a pronunțat hotărârea privind controlul constituționalității a unor prevederi din articolul 112 alin. (2) din Codul electoral (sesizarea nr.85a/2017), informează Oficial.

Potrivit unui comunicat de presă, la originea cauzei se află sesizarea depusă la Curtea Constituțională de către Vlad Bătrîncea, deputat în Parlament, pentru controlul constituționalității unor prevederi din articolul 112 alin. (2) din Codul electoral în partea ce ține de incompatibilitatea Președintelui Republicii Moldova de a fi membru al unui partid politic.

Articolul 112 alin. (2) din Codul electoral, stabileşte că: „Pînă la validarea mandatului, candidatul ales la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova prezintă Curţii Constituţionale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic şi nu îndeplineşte nicio altă funcţie publică sau privată”.

Autorul sesizării a pretins, în esență, incompatibilitatea instituită prin textul legii contravine dreptului constituțional de asociere într-un partid politic.

Curtea Constituțională a respins sesizarea deputatului în Parlamentul Republicii Moldova, Vlad Bătrîncea și a recunoscut constituțional textul „nu este membru al vreunui partid politic şi” din alineatul (2) al articolului 112 din Codul electoral al Republicii Moldova nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Doina Secrieru

Share