Cauzele crizei în domeniul achiziționării miezului de nucă – exemplificate de Igor Munteanu
Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, a cerut exportatorilor de nuci să revină la practica normală, legală de achiziționare a nucilor, la prețul cuvenit, dar și organelor de control să nu admită pe viitor încă o criză în domeniul achiziționării miezului de nucă, transmite OFICIAL.
În cadrul unei conferințe de presă, Igor Munteanu a spus că din 2016 exporturile au scăzut cu 35% sau 300 mln. lei, iar prețurile de achiziție s-au prăbușit cu 30%, aducând diverse efecte grave pentru exportatori și oameni.
„Comisia a făcut o investigație. În 2015-2016 pe piața miezului de nucă activau 5 companii mari. Criza a început în decembrie 2016 când anumiți asociați ai Guvernului Filip au revendicat o parte mai mare din piață pentru companiile afiliate. Ca pivot de atac, Guvernul Filip a inițiat o Comisie care a întreprins o serie de măsuri sub pretextul identificării unor restituiri nejustificate de TVA, evaziune fiscală, falsuri în acte de achiziție și contrabandă cu nuci. Autoritățile nu au confirmat activitatea unei astfel de comisii. SIS ne-a informat că a solicitat Guvernului crearea uneia, dar au fost refuzați, iar ulterior de acest lucru s-a ocupat PCCOCS și Vama. Majoritatea celor investigați au negat informațiile, dar au confirmat că în acea perioadă s-au făcut diverse controale, cu încălcări ale legislației. Constatăm că companiile specializate în exportul nucilor au fost sancționate pentru că nu completau actele de achiziție. Seria de controale a blocat activitatea companiilor, în rezultatul acestora au fost sechestrate mii de tone de nuci, iar numeroase companii s-au auto-lichidat. Atunci au fost inițiate cauze penale, care nici până astăzi nu s-au încheiat. Noi credem că acuzațiile aduse atunci de fals în actele de achiziție sunt nefondate.
Când exportatorii s-au confruntat cu această serie de razii, au apărut anumiți facilitatori care se obligau să rezolve problema contra unei sume de bani. Comisia a primit confirmări asupra existenței unor persoane și structuri care cereau 10 mii de dolari pentru fiecare camion cu miez de nucă exportat. În rezultat, piața de nuci a fost lovită de aceste taxe neoficiale. Prețul de achiziționare a miezului a scăzut brusc, ceea ce a dus la o banală reîmpărțire a pieței. Compania „Monicol” și-a triplat exporturile. În 2017 au avut loc modificări la noi acte legislative și împăcare cu companiile aflate în criză. Persoanele fizice nu mai trebuiau să prezinte acte pentru a vinde miezul. Cred că e timpul ca companiile să facă un pas decisiv și să revină la prețuirile de achiziționare dinaintea crizei. Cerem exportatorilor de nuci să revină la practica normală, admisă de legislație la achiziționarea nucilor”, a spus Igor Munteanu.
Cristina Parfeni