Care sunt legile ce vor fi adoptate de comuniști și socialiști, în mod prioritar

Care sunt legile ce vor fi adoptate de comuniști și socialiști, în mod prioritar

Sunt cel puțin 10 legi care trebuie să fie adoptate urgent de parlament. Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a vorbit despre acestea la o întâlnire cu locuitorii din Ștefan Vodă.

„Este vorba de sfera socială: creșterea pensiilor, indexarea acestora. Trebuie să facem ordine în sistemul de ajutor social, să eliminăm practica care funcționează astăzi când persoanei i se refuză ajutorul social doar din motiv să are cuptor cu microunde sau mașină de spălat. Trebuie să adoptăm legea pentru susținerea producătorilor autohtoni și o lege separată privind agricultura pentru a sprijini consolidarea terenurilor agricole”, a spus Dodon.

Totodată, el a subliniat necesitatea adoptării amendamentelor la Constituție prin care președintelui țării și altor oficiali de rang înalt să le fie interzisă cetățenia altor state.

„Când președintele deține cetățenia țării și cetățenia altei țări – fie a României, fie a Federației Ruse, ce interese va reprezenta acesta? Iată Maia Sandu, de exemplu. Dacă apare un conflict între noi și România, pe cine va proteja ea? Nu cred că pe moldoveni. Prin urmare, trebuie să modificăm Constituția și să interzicem președintelui țării și funcționarilor publici de rang înalt să aibă dublă cetățenie”, a spus președintele PSRM.

În opinia sa, este necesară, de asemenea, reglementarea activității și competențelor Curții Constituționale, reducerea numărului deputaților în parlament și interzicerea migrării lor de la o fracțiune la alta.

„Aceste 7-10 legi trebuie să fie votate imediat, dar pentru aceasta avem nevoie de 51 de voturi. Dacă ne susțineți și obținem 51 de voturi, ce se va întâmpla? La începutul lunii august vom avea deja un guvern, îl vom constitui foarte repede. Am elaborat deja un program economic de bază pentru guvern, și vom începe imediat implementarea acestuia. La începutul lunii august vom avea guvern, timp de 2-3 săptămâni vom stabiliza situația cu prețurile, iar în septembrie-octombrie ar trebui să facem deja un salt. Urmează a fi modificat bugetul, să vedem unde nu am finalizat proiectele de infrastructură, drumurile etc. Toate acestea se fac foarte repede, dar pentru aceasta avem nevoie de 51 de voturi. Dar dacă nu vor fi 51, lucrurile din nou se vor tărăgăna”, a comunicat Igor Dodon.

Doina Secrieru

Share