Candu și  Narîșkin au convenit. Uite ce vor face!

Candu și  Narîșkin au convenit. Uite ce vor face!

Activizarea cooperării interparlamentare și relansarea dialogului constructiv moldo-rus, inclusiv pe dimensiunea economică, au fost principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu cu Președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Serghei Narîșkin. Președintele Parlamentului a dat asigurări că Republica Moldova este pregătită să discute cu Federația Rusă toate aspectele sensibile legate crearea Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană.

 Acordul de Asociere, inclusiv cel de Liber Schimb, nu contravine regulilor de comerț cu țările membre ale Comunității Statelor Independente. Mai mult decât atât, Federația Rusă poate beneficia de posibilitățile care ni se deschid în Uniunea Europeană”, a declarat Andrian Candu, menționând că „Acordul de Asociere nu este împotriva cuiva și nu împiedică dezvoltarea relațiilor de cooperare cu partenerii tradiționali ai Republicii Moldova”.

 Alte subiecte abordate în cadrul discuțiilor s-au referit la UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană. Președintele Dumei de Stat a Federației Ruse a salutat inițiativa Președintelui Parlamentului de a impulsiona dialogul atât cu autonomia găgăuză, cât și cu regiunea transnistreană, considerând acțiunile Speakerului Andrian Candu drept „o modalitate deschidă și modernă de lucru”.

 Este timpul să trecem de la vorbe la fapte”, a subliniat Președintele Parlamentului, anunțând crearea în timpul apropiat a unui nou grup de lucru sau a unor comisii comune pentru ajustarea legislației autonomiei găgăuze la cea națională.

 Totodată, în cadrul întrevederii, Andrian Candu și Serghei Narîșkin au convenit asupra relansării dialogului între Parlamentul Republicii Moldova și Duma de Stat a Federației Ruse.

 

Maria Roșca

 

Share