Candu: Republica Moldova și-a concentrat eforturile pe…

Candu: Republica Moldova și-a concentrat eforturile pe…

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu a participat astăzi la deschiderea reuniunii Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN).

Reuniunea este găzduită de Republica Moldova, cu ocazia președinției în exercițiu a OCEMN, deținută în perioada ianurie – iunie 2015, fiind prezidată de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman în calitate de preşedinte în exerciţiu al Consiliului de Miniştri.

În mesajul adresat participanților la reuniune, Speakerul s-a referit la prioritățile Republicii Moldova în cadrul președinției OCEMN. Președintele Parlamentului a subliniat importanța consolidării cooperării între statele membre ale organizației în vederea dezvoltării mai multor proiecte economice în beneficiul cetățenilor.

„Republica Moldova și-a concentrat eforturile pe facilitarea comerțului în regiune, îmbunătățirea infrastrucutrii transporturilor și a condițiilor de îngrijire a sănătății. În opinia noastră, cele trei domenii sunt esențiale pentru construcția viitoare a misiunii economice a OCEMN”, a menționat Andrian Candu, precizând că OCEMN are nevoie de mai multă vizibilitate pentru a avea success în continuare.

Potrivit Președintelui Parlamentului, adoptarea unei viziuni orientate pe proiecte este cea mai bună cale pentru a asigura dezvoltarea durabilă a cooperării în regiunea Mării Negre.

Andrian Candu s-a mai referit la importanța consolidării cooperării între dimensiunea executivă și cea parlamentară a organizației. „În toți acești ani, APCEMN a oferit suport larg dimensiunii executive, concentrându-și eforturile pe adoptarea recomandărilor menite să faciliteze implementarea proiectelor inițiate la nivel guvernamental și va continua să joace un rol important în acest sens”, a declarat Speakerul.

În context, Președintele Parlamentului a solicitat Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale OCEMN să susțină Declarația privind consolidarea statutului APCEMN, votată în cadrul celei de-a 45-a sesiuni a Adunării Parlamentare, găzduită de Parlamentul Republicii Moldova, în perioada 8-10 iunie 2015.

Republica Moldova va transmite astăzi președinția OCEMN, conform principiului rotației, României, pentru a doua jumătate a anului 2015. Următoarea sesiune a OCEMN va avea loc la București, în perioada 27-28 noiembrie curent.

Organizația pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, creată în 1992, numără 12 state membre – Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Turcia, Serbia și Ucraina.

385A9759 1 2 3 (1) 4 (1)

Maria Roşca

Share