Candu pledează pentru aprobarea unui pachet legislativ de reformare a sistemului financiar-bancar

Candu pledează pentru aprobarea unui pachet legislativ de reformare a sistemului financiar-bancar

Președintele Parlamentului Andrian Candu pledează pentru aprobarea unui pachet legislativ amplu de reformare a sistemului financiar-bancar în vederea consolidării domeniului și protejării de potențiale crize. Subiectul a fost discutat de Speaker la întrevederea cu delegația Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Din componența delegației BERD fac parte Directorul executiv pentru Europa de Est și Caucaz, Francis Malige, Directorul pentru Caucaz, Moldova și Belarus, Bruno Balvanera și Directorul Reprezentanței BERD în Republica Moldova, Julia Otto.

Potrivit Speakerului, pachetul legislativ va fi elaborat de autoritățile naționale din domeniu în vederea îmbunătății situației în sectorul financiar-bancar și transformării acestuia într-un domeniu transparent, solid şi competitiv. Proiectele legislative urmează a fi consultate cu partenerii externi de dezvoltare. Andrian Candu a menționat că un prim-pas în acest domeniu a fost deja făcut de Parlament prin adoptarea Legii nr. 147, ce prevede o serie de modificări și completări legislative cu referire la activitatea Băncii Naționale.

Speakerul a menționat că printre prioritățile sesiunii de toamnă a Parlamentului se vor regăsi o serie de proiecte legislative ce vizează domeniul justiției, sectorul bancar, modernizarea sectorului energetic și îmbunătățirea mediului de afaceri.

Andrian Candu a solicitat și în continuare sprijinul BERD în desfășurarea reformelor structurale în care s-a angajat Republica Moldova pentru realizarea parcursului european și armonizarea legislației la acquis-ul comunitar. Președintele Parlamentului a mulțumit Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru proiectele desfășurate în țara noastră, remarcând implementarea de către BERD a proiectelor energetice, de infrastructură, inclusiv de elaborare a studiului de fezabilitate pentru interconexiunea electrică cu Ucraina și de modernizare a rețelei electrice interne de transport.

Directorul executiv pentru Europa de Est și Caucaz al BERD, Francis Malige a salutat angajamentul de a adopta un pachet legislativ menit să reformeze sistemul financiar-bancar, precizând că acest lucru este în interesul țării și va avea drept rezultat atragerea investițiilor străine în economia Republicii Moldova. Totodată, oficialul a declarat că BERD susține reforma sistemului bancar din Republica Moldova și va oferi autorităților de la Chișinău tot sprijinul și expertiza necesare.

BERD reprezintă cel mai mare investitor din Republica Moldova, valoarea totală a investițiilor depășind 900 milioane de euro. Strategia BERD pentru Republica Moldova pentru perioada 2014-2017 include finanțarea proiectelor de creare a unui mediu favorabil de dezvoltare a sectorului privat, integrarea regională și dezvoltarea eficientă a întreprinderilor municipale.

385A5457 385A5459 385A5462

Doina Secrieru

 

Share