Candu: Parlamentul a făcut pași semnificativi în dezvoltarea instituției și în îmbunătățirea procesului legislativ

Candu: Parlamentul a făcut pași semnificativi în dezvoltarea instituției și în îmbunătățirea procesului legislativ

Parlamentul Republicii Moldova va continua să fie sprijinit de partenerii de dezvoltare în consolidarea capacității instituționale. Un nou program de asistență va fi implementat în Parlament, cu susținerea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova, pentru accelerarea aplicării Acordului de Asociere și armonizarea legislației naționale cu cea europeană, potrivit unui comunicat de presă.

Conceptul noului program de dezvoltare și rezultatele înregistrate în cadrul programelor anterioare de susținere oferite de partenerii de dezvoltare au fost prezentate în Parlament. La eveniment au participat Președintele Parlamentului Andrian Candu, Vicepreședintele Legislativului Liliana Palihovici, Reprezentanta adjunctă a PNUD în Republica Moldova, Narine Sahakyan, Secretarul general al Parlamentului, Ala Popescu, deputați, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, funcționari publici.

Speakerul Andrian Candu a exprimat gratitudine Ambasadei Suediei, Guvernului suedez, PNUD și altor parteneri de dezvoltare pentru sprijinul oferit în dezvoltarea parlamentară și a consolidării capacității instituționale.

”Parlamentul a făcut pași semnificativi în dezvoltarea instituției și în îmbunătățirea procesului legislativ. Rezultatele obținute, grație asistenței externe oferite, sunt considerabile, în special la capitolul transparența și eficiența Parlamentului, dar mai sunt lacune, care urmează a fi excluse. Noul program care va fi implementat cu sprijinul PNUD va aduce o guvernanță mai bună în Parlament, va accelera implementarea Acordului de Asociere și va oferi sprijin în sincronizarea agendelor Parlamentului și Guvernului”, a declarat Andrian Candu.

Speakerul a apreciat sprijinul oferit de PNUD în elaborarea analizei funcționale a Secretariatului Parlamentului, a primului audit de gen în Parlament, în crearea Consiliului Parlamentar pentru Integrare Europeană și a platformei de comunicare pe tematica transnistreană, la modernizarea paginii web a Parlamentului, elaborarea documentelor de dezvoltare strategică etc.

La rândul său, Narine Sahakyan a apreciat angajamentul conducerii Legislativului pentru dezvoltarea Parlamentului și consolidarea capacității instituționale. Reprezentanta adjunctă a PNUD a precizat că acțiunile prevăzute în noul program de dezvoltare sunt relevante pentru continuarea sprijinului oferit de PNUD Parlamentului.

Liliana Palihovici a menționat că rezultatele obținute prin intermediul proiectelor implementate până în prezent de partenerii de dezvoltare sunt vizibile, în special prin sporirea transparenței și deschiderii instituției legislative, precum și o creștere calitativă a pregătirii funcționarilor din Parlament.

”Pentru următorii ani ar urma să fie stabilit un mecanism de comunicare care să ajusteze noul program la necesitățile Parlamentului în funcție de provocările care vor exista în vederea dezvoltării capacităților instituționale”, a propus Vicepreședintele Parlamentului.

Noul program pentru dezvoltarea instituțională a Parlamentului Republicii Moldova, finanțat de Guvernul Suediei, cu susținerea PNUD, va fi implementat în perioada iulie 2016 – decembrie 2019. Valoarea totală a programului este de circa 4,3 mln de dolari americani. Obiectivele programului sunt de a oferi sprijin Parlamentului în implementarea Acordului de Asociere și a Agendei de asociere, creșterea transparenței instituției, consolidarea capacităților instituționale pentru îmbunătățirea funcției legislative, a funcției de control parlamentar şi  a celei de reprezentare a Parlamentului.

385A8007 385A7911 385A7933 385A7999

Doina Secrieru

Share