Candu: în perioada imediat următoare, Parlamentul urmează să aprobe în lectura a doua noua Lege a Procuraturii

Candu: în perioada imediat următoare, Parlamentul urmează să aprobe în lectura a doua noua Lege a Procuraturii

”Expertiza oferită de APCE Republicii Moldova este esențială în eforturile de avansare a reformelor și pentru asigurarea încrederii în actul de justiție”. Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului Andrian Candu la întrevederea cu Președintele Comisiei de monitorizare a APCE, Stefan Schennach, scrie Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

În context, Andrian Candu a subliniat că, în ultima perioadă, au fost desfășurate un șir de acțiuni menite să consolideze încrederea între autoritățile de la Chișinău și cele de la Comrat. Potrivit Speakerului, Grupul de lucru dintre Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a UTA Găgăuziei își va începe activitatea în această săptămână. La prima ședință va fi stabilită agenda de discuții, subiectele prioritare fiind cele de ordin social-economic și legislativ.

În cadrul întrevederii Speakerul a făcut o trecere în revistă a acțiunilor de ajustare a legislației la standardele europene, menționând importanța reformelor profunde în justiție, care să redea încrederea cetățenilor într-un act al justiției echitabil, să asigure supremaţia legii şi respectarea drepturilor omului.

”Există unele progrese în inițierea reformelor în justiție, dar nu și în desfășurarea acestora. Așteptăm concluziile și recomandările Misiunii de experți pe justiție a UE, care vor fi făcute publice în aprilie 2016. Important este că există voință politică pentru implementarea acestora, acesta urmând a fi și angajamentul noului Guvern”, a declarat Președintele Parlamentului.

Andrian Candu a subliniat că, în perioada imediat următoare, Parlamentul urmează să aprobe în lectura a doua noua Lege a Procuraturii, care este una din principalele restanțe ale Republicii Moldova față de Consiliul Europei. Totodată, Speakerul a declarat că, acum doi ani, Parlamentul a examinat și aprobat pachetul legislativ pentru construcția unui nou penitenciar la Chișinău. Potrivit Președintelui Parlamentului, există voință politică pentru redresarea situației din închisori și a respecta drepturilor omului pentru cei deținuți, în conformitate cu standardele europene.

La rândul său, Președintele Comisiei de monitorizare a APCE a salutat constituirea Grupului de lucru dintre Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a UTA Găgăuziei. Stefan Schennach a încurajat autoritățile să continue procesul de democratizare a țării și să asigure onorarea angajamentelor Republicii Moldova faţă de Consiliul Europei. ”Funcționarea instituțiilor democratice nu arată prea optimist în Republica Moldova, dar au fost întreprinse unele măsuri de îmbunătățire a situației”, a menționat oficialul.

Stefan Schennach s-a referit și la vizita pe care a efectuat-o la Penitenciarul nr. 13, unde a examinat condițiile de detenție preventivă și a discutat cu deputatul Vlad Filat, ex-Prim-ministru al Republicii Moldova și cu ex-deputatul Grigore Petrenco, precum și cu avocații acestora. Președintele Comisiei de monitorizare a APCE a menționat că în ianuarie 2016, în cadrul ședinței Comisiei de monitorizare a APCE, va prezenta raportul despre funcționarea instituțiilor democratice în Republica Moldova și respectarea drepturilor omului în închisori.

Pe parcursul zilei, Președintele Comisiei de monitorizare a APCE va mai avea întrevederi cu conducerea partidelor parlamentare, deputații Igor Dodon, Președintele PSRM, Vladimir Voronin, Președintele PCRM, Marian Lupu, Președintele PD, Mihai Ghimpu, Președintele PL, precum și cu Președintele interimar al PLDM, Valeriu Streleț. Stefan Schennach efectuează o vizită de documentare în Republica Moldova, în perioada 20 – 22 decembrie 2015.

Mihaela Rotari

Share