Candu: Îmi doresc ca, atunci când sărbătorim Constituția, să sărbătorim progresul, echilibrul și stabilitatea RM

Candu: Îmi doresc ca, atunci când sărbătorim Constituția, să sărbătorim progresul, echilibrul și stabilitatea RM

Președintele Parlamentului Andrian Candu a participat la ceremonia oficială dedicată Zilei Constituției. Evenimentul, organizat de Parlamentul Republicii Moldova și Curtea Constituțională, a reunit conducerea țării, deputați, miniștri, diplomați, judecători, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic. Despre aceasta anunță serviciul de presă al Parlamentului.

Președintele Parlamentului a rostit următorul discurs:

”Stimate domnule Președinte,

Stimate domnule Prim-ministru,

Stimate domnule Președinte al Curții Constituționale,

Stimați colegi, dragi oaspeți, onorată asistență,

Este o deosebită plăcere pentru mine să particip, alături de Domniile Voastre, la cea de-a 22-a aniversare a Constituției Republicii Moldova, adoptată la 29 iulie 1994.

Dincolo de semnificația istorică specială a acestui eveniment, vă mărturisesc cu emoție că sunt foarte pătruns de solemnitatea momentului și mă simt onorat să fiu parte, alături de colegii mei din Parlament și Guvern, la dezvoltarea construcției democratice a Republicii Moldova, ținând cont și de faptul că, în acest an, celebrăm 25 de ani de independență. Este o mare responsabilitate și, profitând de ocazie, vreau să le mulțumesc tuturor celor care au stat la începuturile formării statului nostru democratic și să le transmit, și pe această cale, recunoștința noastră.

În cele două decenii de la adoptarea Constituției, legea fundamentală a Republicii Moldova a trecut prin mai multe reforme constituționale. În acest timp, au fost revizuite circa 40 de norme constituționale. Cea mai semnificativă reformă constituțională a fost cea din iulie 2000, care a dus la transformarea republicii semiprezidențiale într-o republică parlamentară.

Una dintre moștenirile problematice ale acelei reforme, care reglementa alegerea șefului statului cu votul a 3/5 din deputații aleși, a generat numeroase crize politice. Ca urmare, Parlamentul a fost dizolvat de 3 ori, iar referendumul constituțional, organizat în 2010, pentru revizuirea modului de alegere a președintelui țării, nu a fost validat.

La șase ani distanță, trebuie să recunoaștem că, deși politicului i-a revenit responsabilitatea primară de a găsi consensul necesar pentru soluționarea acestei probleme și neadmiterea unor eventuale crize politice similare, Curtea Constituțională a fost cea care a rupt lanțul vicios, restabilind dreptul cetățenilor de a-și alege Președintele.

Așa cum prevede însăși legea fundamentală, Curtea Constituțională a acționat conform menirii sale – cea de a asigura realizarea principiului separării puterilor în stat și respectarea responsabilităților statului față de cetățean. Vreau să felicit întreaga echipă a Curții Constituționale cu ocazia acestei aniversări și vă mulțumesc pentru toată munca dumneavoastră atât de importantă – de a veghea la respectarea principiilor fundamentale.

Onorată asistență,

Aniversăm anul acesta 25 de ani de independență a Republicii Moldova – un moment festiv, dar și de evaluare. Cu siguranță, nu a fost o perioadă ușoară pentru țara noastră, dar, în pofida tuturor greutăților, avem datoria de a merge înainte și nu oricum, ci cu lecțiile învățate.

Îmi doresc ca, în fiecare an, atunci când sărbătorim Constituția, simbolurile țării, independența, să sărbătorim progresul, echilibrul și stabilitatea Republicii Moldova – de asta are nevoie țara și de asta au nevoie cetățenii noștri.

Am obținut cu greu, în anul 2014, ancorarea fermă și ireversibilă a țării noastre în spațiul valoric european, ca rezultat al unui efort susținut. Anul acesta, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a intrat în vigoare deplină, după ce toate statele membre UE au ratificat documentul. Expresia acestei reușite trebuie transpusă în continuare într-un proces amplu și complex de reforme, pe care ni le-am asumat cu toată responsabilitatea în fața partenerilor europeni și a cetățenilor noștri.

Vreau să închei prin a ne reaminti tuturor că, indiferent dacă vorbim de modificarea Constituției, realizarea reformelor, dezvoltarea țării, este nevoie de consens și stabilitate. Vă îndemn să muncim în continuare împreună la modernizarea Republicii Moldova, astfel încât să asigurăm un impact pozitiv real asupra calității vieții fiecărui cetățean.

O vorbă bine-cunoscută a marelui om și lider politic Nelson Mandela, care, în anul 1994, când se adopta Constituția țării noastre, devenea Președintele Africii de Sud, spune așa: „Dacă nu ne schimbăm, nu creștem. Dacă nu creștem, nu trăim”. Parafrazând, la cei 25 de ani de independență, trebuie să demonstrăm că putem să ne schimbăm, astfel încât Republica Moldova să poată trăi cu adevărat demn și liber.

Vă mulțumesc!”.

Share