Candidatul PSRM la șefia capitalei: Ne-am propus ca din septembrie 2018 profesorii să primească ajutor material

Candidatul PSRM la șefia capitalei: Ne-am propus ca din septembrie 2018 profesorii să primească ajutor material

Candidatul socialiștilor la Primăria municipiului Chişinău, Ion Ceban, a anunțat că, în premieră, cadrele didactice vor primi ajutor material în valoare de 1000 de lei la început de an de studii, iar la moment socialiștii efectuează toate acțiunile necesare pentru ca lucrul acesta să se întîmple de la 1 septembrie 2018. Despre aceasta el a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă ce a vizat propunerile pentru îmbunătăţirea situaţiei elevilor, copiilor şi personalului din instituţiile preşcolare şi şcolare.

Ion Ceban a amintit că, la insistența fracțiunii pe care o conduce, de la 1 septembrie 2017, a fost stabilit un adaos la salariu pentru astfel de categorii de angajaţi ca bucătari, ajutori de bucătari, dădace, personalul medical și alții, în mărime de 50%.

„De asemenea, trebuie să găsim soluții, știu că pot fi identificate, ca până la finele anului să lansăm un program municipal de locuințe accesibile, în primul rând, pentru categoriile de bugetari, mă refer, la pedagogi și medici. Totodată, vom propune majorarea adaosului la salariu pentru lucrătorii din grădiniţe. Este un obiectiv cât se poate de real şi specialiştii noştri au elaborat deja un mecanism în acest sens. O altă propunere cu care venim ţine de subvenţionarea plăţilor pentru călătoria cu transportul public pentru personalul şcolilor şi a grădiniţelor. O măsură importantă pe care o vom implementa obligatoriu chiar din primele zile ale mandatului meu de Primar va fi grădiniţa gratis pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii. În aceeaşi ordine de idei, vreau să menţionez că vom asigura transparenţa totală în procesul de înscriere a copiilor la grădiniţe – înscrierea se va face on-line şi conform locului de domiciliu. O prioritate a noastră va fi şi reparaţia capitală şi curentă a circa 80 de grădiniţe”, a enumerat socialistul.

Ion Ceban a menționat că și-a stabilit un obiectiv de a construi peste 150 de noi terenuri pentru copii, dar şi crearea de orăşele pentru copii în fiecare sector al capitalei. „O atenţie deosebită vom acorda problemei copiilor fără supraveghere. Oferta noastră prevede şi acţiuni concrete pentru elevi. Astfel, după cum menţionasem şi cu altă ocazie, vom crea un registru online comun pentru cercurile şi secţiile sportive şi de creaţie; vom introduce harta electronică a elevilor, care va permite de supravegheat intrarea şi ieşirea copiilor din şcoală, va asigura comunicarea părinţilor cu profesorii, etc.; vom institui burse pentru elevii talentaţi”, a punctat Ceban.

Mihaela Rotari

Share