Candidatul la funcția de președinte Inna Popenco se poate pomeni în situația unor condiții inegale

Candidatul la funcția de președinte Inna Popenco se poate pomeni în situația unor condiții inegale

Delegații la Congresul al VII-lea al mișcării social-politice ”Ravnopravie” sunt nevoiți să constate că în Republica Moldova se încălcă legea electorală. În calitate de exemplu al unei astfel de încălcări poate servi limitarea libertății deplasării pentru președintele Mișcării ”Ravnopravie”, Ilan Șor, ceea ce nu-i permite, în calitate de lider a unei organizații politice, să conducă procesul de promovare a candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, înaintat de Mișcarea ”Ravnopravie”, se anunță într-un comunicat de presă.
Conform autorilor, astfel, Mișcarea ”Ravnopravie”, la momentul actual, nu se află în condiții egale cu alte organizații politice, care participă la cursa prezidențială, ceea ce contravine atît Codului Electoral, cît și Legii cu privire la partidele politice.
Membrii ”Ravnopravie” consideră că, orice impediment în activitatea electorală intră în conflict cu articolul 3, al primului Proces-verbal al Convenției pentru drepturile omului, iar limitarea posibilităților de finanțare a concurentului electoral, precum și crearea impedimentelor pentru o organizare normală a campaniei electorale prin restricțiile legate de arestul la domiciliu, duc spre condiții inegale pentru concurenții electorali.
„În acest context, pot fi menționate următoarele cazuri ale Curții Europene a Drepturilor Omului: Podkolzina împotriva Letoniei (cererea 46726/99), Paksas împotriva Lituaniei (cererea 34932/04) Namat Aliyev împotriva Azerbaidjanului (cererea 18705 /06), Rushen Mehmed împotriva Bulgariei (cererea 48555/10), pe seama cărora CEDO s-a pronunțat, atrăgînd atenția asupra unor garanții speciale de care are trebui să beneficieze candidații care participă la alegeri. Congresul solicită justiției moldovenești și CEC să intervină imediat în situația ce discriminează Mișcarea ”Ravnopravie” și să-i permită liderului Mișcării, Ilan Șor să conducă personal campania electorală al candidatului la președinție, Inna Popenco. Congresul consideră că liderul Mișcării ”Ravnopravie” Ilan Șor reprezintă o autoritate pentru mulți cetățeni ai Republicii Moldova, care de nenumărate ori s-au convins de abilitățile manageriale ale acestuia. Interdicția de a se deplasa, îl împiedică pe dl Ilan Șor să susțină personal candidatul Inna Popenco în calitatea de împuternicit al acesteia”, se mai spune în comunicat. 
Mihaela Rotari
Share