Candidat: Astăzi nu sunt doar persoanele cu dizabilități discriminate, dar toate categoriile

Candidat: Astăzi nu sunt doar persoanele cu dizabilități discriminate, dar toate categoriile

Alianța InfoNet a organizat, astăzi, a doua rundă de dezbateri electorale cu subiectul „Incluziunea socială a persoanelor cu nevoi speciale”, transmite OFICIAL

La dezbateri au confirmat participarea 11 candidați, iar astăzi au fost invitați Partidul Acasă Construim Europa, Partidul Puterea Oamenilor, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Platforma DA, „Congresul Civic” și Partidul Acțiune și Solidaritate.

Reprezentantul Platformei Demnitate și Adevăr a vorbit despre implicarea persoanelor cu dizabilități la a aduce contribuții comunității: „Proiectul de lege a fost aprobat în Parlament, conform căruia impozitul pe veniturile persoanelor fizice să meargă în bugetele locale astfel încât infrastructura să fie reparată din contul bugetelor locale și nu este atunci nevoie de contribuții adăugătoare din partea persoanelor cu dizabilități. Statul este acela care trebuie să asigure infrastructura”.

Reprezentantul „Congresului Civic” a vorbit despre stoparea discriminării persoanelor cu dizabilități: „Trebuie să mergem cu programe concrete pentru a nu avea această discriminare. Astăzi nu sunt doar persoanele cu dizabilități discriminate, dar toate categoriile. Trebuie să stabilim un minimum venit, trebuie să avem stabilitate pentru toate categoriile, ulterior să mergem cu indexarea”.

Reprezentantul Partidului Puterea Oamenilor a vorbit despre înscrierea copiilor cu dizabilități în școli: „Nu există astăzi un mecanism de taxare a școlilor care nu organizează accesul copiilor în instituțiile de învățământ. Toată această problemă se soluționează printr-un Regulament care presupune că orice instituție trebuie să fie accesibilă pentru persoane cu dizabilități, în caz contrar conducerea să demisioneze”.

Reprezentantul Partidului Acasă Construim Europa a vorbit despre măsurile propuse pentru a spori percepția în realizarea drepturilor persoanelor cu dizabilități: „În programul partidului este o secție pentru educație și calitate și șansele egale pentru fiecare, ceea ce prevede ca tinerii c careva probleme și cei care vin din familiile nevoiașe să aibă carduri studențești. Asta trebuie făcut printr-un program de stat”.

Reprezentantul Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a vorbit despre crearea unui Consiliul Consultativ pentru Accesibilitate și Incluziune pe lângă Parlament sau Guvern: „Noi avem deja format un asemenea Consiliu, colega mea Alla Darovannaia a propus crearea unui asemenea Consiliul. Programul nostru are un punct aparte ce ține de accesibilitatea mediului, vorbim de instituții, locații etc.”.

Reprezentantul Partidului Acțiune și Solidaritate a vorbit despre accesibilitatea în infrastructură pentru persoanele cu dizabilități: „Nici APL, nici instituțiile de stat din buget nu vor avea capacitatea să asigure accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități. A aștepta ca din fonduri să se facă acest lucru este extrem de optimist. Optăm pentru un program național pentru finanțare separată”.

Cristina Parfeni

Share