Când ar putea ajunge vaccinul anti-COVID în Republica Moldova? Viorica Dumbrăveanu a spus!

Când ar putea ajunge vaccinul anti-COVID în Republica Moldova? Viorica Dumbrăveanu a spus!

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a răspuns la întrebarea „Când ar putea ajunge vaccinul în Republica Moldova? Dvs. aveți ceva de spus în sensul acesta?”.

„Ceea ce ține de COVAX cu cele 20% și în condițiile date, cum numai va fi disponibil, dar vorbim de disponibilitatea în cantități suficiente de acest vaccin, și Republica Moldova va fi asigurată, pentru că în condițiile actuale abia primele vaccinuri care se înregistrează, primele vaccinuri care au trecut a treia etapă de testare, pentru că noi ne propunem în cazul dat să avem un vaccin sigur, căci nu putem să vorbim despre oricare vaccin, este vorba despre un vaccin care a trecut toate cele trei etape de testare și un vaccin care trebuie să fie precalificat de Organizația Mondială a Sănătății”, a spus Dumbrăveanu.

Sunt mai multe platforme, într-adevăr, de precăutare a vaccinului anti-COVID. Eu aș merge inițial pe acea platformă despre care noi vorbim, este vorba de COVAX, la care Republica Moldova a aderat în august 2020, făcând o solicitare privind asigurarea cu vaccinul anti-COVID a Republicii Moldova, 20% este cifra prin care Republica Moldova va fi asigurată cu vaccinul anti-COVID în mod gratuit. Este vorba despre Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări, 20% este vorba despre acele 700 de mii de persoane despre care vorbim din grupurile de risc, lucrători medicali, din structurile de forță, în special, Ministerul Afacerilor Interne, din sistemul educațional, persoanele care suferă de anumite maladii cronice, dar, totodată, pe aceeași platformă este posibil de a asigura procurarea vaccinului anti-COVID”, a mai spus ministra.

Doina Secrieru

Share