Cancelaria de Stat și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare au semnat un memorandum

Cancelaria de Stat și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare au semnat un memorandum

Secretarul General al Guvernului, Tudor Copaci şi Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Simone Giger, au semnat ieri, la Chişinău, Memorandumul de înţelegere între Cancelaria de Stat și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) cu privire la Programul „Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova”. Despre aceasta anunță serviciul de presă al Cancelariei.

Documentul stabileşte cadrul legal pentru implementarea a trei proiecte care vor ajuta la realizarea strategiilor naţionale în domeniul migraţiei. Scopul general al acestor proiecte este să susțină eforturile Guvernului de a consolida impactul pozitiv al fenomenului migrației asupra dezvoltării țării prin fortificarea cadrului instituțional național și local și prin sporirea angajamentului din partea diasporei.

În cadrul ceremoniei de semnare a Memorandumului, Secretarul General al Guvernului, Tudor Copaci a exprimat gratitudine partenerilor elveţieni pentru contribuţia la dezvoltarea social-economică a ţării noastre, menţionând rolul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare şi a dnei Simone Giger în acest sens. Şeful Cancelariei de Stat a precizat că toate cheltuielile necesare implementării Memorandumului, care se cifrează la 7 milioane de franci elveţieni (aproximativ 5,8 milioane de euro), destinate Programului  „Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova”, vor fi suportate de partenerii elveţieni.

La rândul său, Simone Giger a reiterat sprijinul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în procesul de dezvoltare a Republicii Moldova. Oficialul a specificat că cele trei componente ale programului își propun să contribuie la crearea unui mediu favorabil pentru valorificarea potențialului migranților, să creeze servicii și produse destinate migranților și familiilor lor și să implice diaspora în dezvoltarea țării.

Memorandumul de înţelegere între Cancelaria de Stat și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) cu privire la Programul „Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova” va acoperi perioada implementării până la 31 decembrie 2018.

Precizăm că, în prezent, în Republica Moldova sunt în proces de implementare 18 proiecte cu suportul Elveţiei, cu angajamente totale de circa 60 de milioane de euro.

Mihaela Rotari

Share