Blocul Împreună: Riscăm să achităm facturi mai mari la gaz și în 2025

Blocul Împreună: Riscăm să achităm facturi mai mari la gaz și în 2025

Blocul Împreună, în cadrul unei conferințe de presă, a tras un semnal de alarmă, remarcând că „riscăm să achităm facturi mai mari la gaz și în 2025, dacă Guvernul nu va iniția procedura de achiziție a gazului la timp”.

Potrivit formațiunii, achiziția gazelor întârzie și în acest an, iar acest lucru se va răsfrânge asupra tarifelor și în 2025.

„Deși, problema privind achiziţia gazelor a fost discutată pe 3 decembrie, recent,  la Parlament, unde s-a hotărât că în 60 de zile urmează să fie elaborat un plan de achiziţii al gazelor, până în prezent, nu există niciun rezultat. În Planul de măsuri privind independenţa energetică, aprobat recent de Guvern, nu este menţionat nimic despre achiziţia gazelor”, au relatat fruntașii Blocului.

Ei au precizat că, „anume Guvernul asigură securitatea energetică a statului şi securitatea aprovizionării cu gaz, după cum prevede articolul 4 din legea gazelor naturale. Guvernul n-a anunţat când începe achiziţia gazelor pentru iarnă, care este graficul de achiziţii şi cine este responsabil, iar asta înseamnă că, iarna viitoare riscăm să ne confruntăm exact cu aceleaşi probleme. Nu putem admite ca oamenii să plătească din nou pentru greşelile guvernanţilor”.

În acest context, Blocul Împreună propune „7 măsuri privitor la organizarea achiziţiei gazelor:

1.Pentru a obţine cele mai bune preţuri, obligaţia de achiziţie a gazelor să fie transferată de la Moldovagaz la Energocom.

Traderii internaţionali refuză să lucreze cu Moldovagaz, fiindcă are datorii enorme şi este controlată de Gazprom, care are o reputaţie proastă. Energocom este companie de stat, are suficiente resurse financiare şi reputaţie bună, iar asta îi permite să procure gaz la preţuri mai bune decât Moldovagaz.

2.Guvernul să aprobe planul de achiziţii al gazelor pentru sezonul de încălzire.

Achiziţia gazelor pentru sezonul de iarnă trebuie să aibă loc în perioada aprilie – octombrie, după cum procedează ţările UE. Guvernul trebuie să aprobe un plan de achiziţie a gazelor, unde să fie prevăzut ce rezervă facem până la începutul sezonului de încălzire, ce volum trebuie procurat în fiecare lună sau trimestru, cât gaz poate fi stocat în ţerile vecine şi cât gaz se procură pe contracte forward.

3.Guvernul şi ANRE să monitorizeze lunar îndeplinirea planului de achiziţie al gazelor pentru sezonul de încălzire, ca să nu ne trezim în situaţia că iar nu s-a procurat gaz la timp.

4.Furnizorii reglementaţi să aprobe procedurile de achiziţie a gazelor şi să le prezinte Guvernului, Ministerului Energiei şi ANRE.

Procurarea gazelor are loc în baza ofertelor de achiziţie, care trebuie să corespundă cu practicile de pe burse. Furnizorii reglementaţi (Energocom şi Moldovagaz) trebuie să aprobe procedurile de achiziţie, care să prevadă cum sunt stabilite produsele tipizate (volum ferm şi volum flexibil), formula de preţ, punctul de livrare, condiţiile de plată, garanţia de bună execuţie. În baza acestor proceduri, Guvernul, Ministerul Energiei şi ANRE trebuie să monitorizeze dacă furnizorii au stabilit corect ofertele de procurare ca să asigure concurenţa şi obţinerea celor mai avantajoase preţuri la gaz. Pentru elaborarea procedurilor de achiziţie a gazelor pot fi contractate companii specializate de consultanţă.

5.Energocom să desfăşoare auditul extern privind drepturile de acces la server/platfoma prin care se desfăşoară licitaţiile.

Energocom procură o parte din gaze în afara burselor, de la traderi precalificaţi, care transmit ofertele direct către serverul Energocom. Au fost semnalate cazuri, când unele oferte fie erau respinse de serverul companiei, fie erau transmise cu întârziere de pe server spre poşta electronică, după expirarea termenului licitaţiei. Pentru a nu admite influenţarea licitaţiilor, Energocom trebuie să desfăşoare un audit extern privitor la drepturile de acces la serverul prin care se desfăşoară licitaţiile, să identifice care operaţii au fost înfăptuite, unde se salvează aceste operaţii şi pe ce perioadă, cine verifică dacă nu au avut loc tentative de manipulare a ofertelor, care sunt canalele de transmitere a informaţiei de la server către poşta electronică a companiei.

6.Energocom să elaboreze regulamentul intern şi să prevadă proceduri care să prevină tentativele de manipulare a licitaţiilor.

În baza rezultatelor auditului extern, Energocom trebuie să aprobe un regulament intern cu toate procedurile privind accesul la server, înregistrarea şi stocarea tuturor operaţiilor după logare, prin care canale securizate are loc recepţionarea ofertelor de la server spre poşta electronică, pentru a exclude blocarea sau transmiterea „cu întârziere” a unor oferte şi favorizarea anumitor traderi.

7.Întreprinderile energetice de stat să fie transmise în subordinea Ministerului Energiei.

Atât societatea, cât şi guvernarea aşteaptă rezultate de la Ministerul Energiei. Însă, implementarea eficientă a politicilor în domeniul energetic şi obţinerea rezultatelor scontate este imposibilă în condiţiile în care Ministerul Energiei este efectiv „cu mâinile legate”: nu controlează activitatea întreprinderilor de stat din domeniul energetic şi nu poate angaja sau demite conducerea acestora. Acţionarul întreprinderilor energetice de stat este APP, care nu dispune de personal calificat în domeniul energetic. Lipsa regulilor favorizează schemele de corupţie. Anume după acest principiu erau organizate majoritatea schemelor cu achiziţia energiei în perioada lui Plahotniuc. Blocul Împreună cere Guvernului adoptarea în regim prioritar a măsurilor enunţate”.

Share