Blocul „Împreună”: Integrarea europeană este vitală pentru vectorul nostru geopolitic și ne dorim implementarea tuturor dezideratelor europene acasă

Blocul „Împreună”: Integrarea europeană este vitală pentru vectorul nostru geopolitic și ne dorim implementarea tuturor dezideratelor europene acasă

Blocul „Împreună” salută deschiderea negocierilor și declară suport și deplina suținere a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova și afirmă că evenimentul acesta „are o semnificație absolută pentru cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba vorbită, etnie, convingeri politice sau apartenență religioasă. Deschiderea negocierilor este o decizie istorică, care va aduce mai multă stabilitate, prosperitate și securitate, atât pentru Republica Moldova, precum și pentru întreaga regiune”, informează OFICIAL.

Potrivit declarației, este important să nu uităm că aceste evenimente istorice au fost accelerate, în primul rând, în urma declanșării războiului de agresiune de către Federația Rusă împotriva Ucrainei și agravarea fără precedent a situației geopolitice din Sud-Estul Europei.

„Pentru a sprijini Ucraina și poporul ucrainean, partenerii europeni au luat decizia istorică de o oferi Ucrainei, iar la pachet, și Republicii Moldova, statutul de stat candidat al Uniunii Europene.

Astfel, actul semnat la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 29 noiembrie, 2013, după o pauză de aproape 10 ani și numeroase obstacole și provocări, a adus Republica Moldova într-o nouă fază de relații cu Uniunea Europeană.

Fără îndoială, guvernarea actuală a înregistrat succese însemnate în dialogul cu UE, dar în același timp constatăm un șir de procese nefaste, care în mod clar și cert amenință buna desfășurare a negocierilor de aderare și viitorul european al Republicii Moldova.

Subliniem faptul că succesul european al Republicii Moldova depinde în primul rând de politica internă a statului și capacitatea de implementare a reformelor și standardelor UE. În acest context, cu regret constatăm o capacitate limitată de dialog şi comunicare publică a actualei guvernări, lipsa transparenței în procesele decizionale, lipsa progreselor în reforma justiției, combaterea crimei organizate și corupției, lipsa unor măsuri adecvate de combatere a birocrației și a măsurilor necesare pentru redresarea economiei aflate în profundă stagnare, promovarea în funcții cheie în stat a persoanelor afiliate politic, deși nepregătite din punct de vedere profesional, politizarea excesivă a funcțiilor de stat și utilizarea banilor bugetari pentru a influența politic aleșii locali.

Toate aceste practici sunt departe de normele, standardele și bunele practici europene și pun în pericol iminent procesul de negocieri cu Uniunea Europeană” – a menționat formațiunea.

Mai mult – a remarcat Blocul – eșecul guvernării în planul politicii interne lasă umbră asupra întregului concept al integrării europene, alimentează războiul informațional și de discreditare a procesului de integrare europeană și pune în pericol rezultatele întregii partide pro-europene la alegerile prezidențiale și parlamentare.

„Cel mai bun avocat al integrării europene este buna guvernare a Republicii Moldova, or, dacă nu va fi înregistrat de urgență un progres și creștere economică palpabilă, în cumul cu eșecurile continue și scandalurile de corupție, Republica Moldova riscă să cadă pradă partidelor controlate de crima organizată și Federația Rusă.

Spațiul European înseamnă mai întâi de toate democrație, eficiență, tehnocrație, bunăstare și securitate. În acest sens, canibalizarea concurenților politici de pe eșchierul pro-european, în goana după capital politic al unui singur partid politic, este contraproductiv și contrar normelor europene, logicii și bunului simț. Doar prin unitate și efort comun, așa cum se întâmplă în interiorul spațiului comunitar, putem obține rezultatele la care aspirăm.

În concluzie, reiterăm că, în procesul de aderare al R. Moldova la Uniunea Europeană, nu trebuie să uităm că o bună parte din succesul pe care ni-l asumăm, îl datorăm vecinilor noștri ucraineni, care plătesc cu sânge pentru parcursul nostru comun în spațiul comunitar.

Integrarea europeană este vitală pentru vectorul nostru geopolitic și din aceste considerente, ne dorim, mai întâi de toate, implementarea tuturor dezideratelor europene, acasă, în Republica Moldova, pentru ca să ne putem ridica la nivelul Uniunii Europene, prin politici transparente și eficiente, în beneficiul cetățeanului de rând”, a subliniat Blocul „Împreună”.

Share