Blocul „Împreună”: Focarele pestei porcine sunt o lovitură nu doar pentru domeniul zootehnic, dar și pentru economia națională

Blocul „Împreună”: Focarele pestei porcine sunt o lovitură nu doar pentru domeniul zootehnic, dar și pentru economia națională

Blocul ÎMPREUNĂ a venit cu o declarație cu referire la cele două focare de pestă porcina africană, precizând: „cel mai mare focar este în satul Roșcani, raionul Anenii Noi, unde se află cea mai mare ferma de porci din țară. Această fermă va sacrifica toate animalele în număr de 65 de mii, ceea ce constituie cca 23% din piața internă al Republicii Moldova. Al doilea focar a fost depistat la ferma de porcine din satul Cimișeni, raionul Criuleni. Aici, urmează a fi sacrificate peste o mie de capete, iar 50 de mii de capete sunt plasate în carantină. Pierderile respectivelor ferme în urma sacrificării animalelor depășesc 440 milioane lei”. Potrivit formațiunii, focarele pestei porcine la două din cele mai mari crescătorii din țară sunt o lovitură nu doar pentru domeniul zootehnic, dar și pentru economia națională. Aceste focare sunt un pericol major pentru calitatea vieții și sănătății cetățenilor noștri din preajma zonelor de înhumare și protecția mediului înconjurător.

„De ani de zile, Republica Moldova a fost avertizată asupra pericolului răspândirii pestei porcine și altor patogeni. Cu regret măsurile de prevenire au fost insuficiente și ineficiente. Autoritățile sunt obligate să investească în monitorizare, biosecuritate și să prevină apariția unor astfel de focare. Faptul că acestea au apărut la cele mai mari ferme din țară, indică o insuficiență gravă a măsurilor de protecție și lipsa unui control suficient de riguros.

Deși,  conform Ministerului Mediului, înhumarea corespunde tuturor standardelor, autoritățile sunt obligate să supravegheze continuu acest proces pentru a preveni riscurile de mediu. Blocul ÎMPREUNĂ consideră important sa fie asigurate următoarele măsuri:

  1. Autoritățile trebuie sa efectueze o investigație minuțioasă a cauzelor care au dus la apariția celor mai mari focare de pestă porcina din istoria Republicii Moldova și să facă publice rezultatele acestei investigații.
  2. Autoritățile trebuie sa asigure transparență și să informeze în timp real societatea despre eliminarea focarelor existente, apariția focarelor noi și măsurile luate de ANSA și Guvern.
  3. Autoritățile trebuie să acorde compensații corecte agenților economici care au suferit prejudicii.
  4. Sacrificarea și înhumarea porcilor trebuie să respecte toate normele de protecție a mediului. Cerem monitorizare continuă și garantarea faptului că deșeurile biologice nu vor infecta solul și apa.
  5. Să fie publicate rezultatele investigației, să fie prezentate concluzii și adoptat un plan de ajustare a normelor de securitate biologică pentru a evita apariția unor focare noi în viitor.
  6. Guvernul trebuie să intervină pentru a nu admite creșterea speculativă a prețurilor la carnea de porc, or în contextul crizei energetice și majorării tarifelor, cantitatea de carne consumată s-a redus cu 40% în lunile ianuarie-martie a anului curent și respectiv pe piața internă nu există deficit de carne de porc” – se mai spune în declarație.

Blocul mai afirmă că, cu regret, Republica Moldova se confruntă cu o criză de proporții în domeniul securității biologice, iar Guvernul și instituțiile responsabile au eșuat în măsurile de prevenire a pestei porcine africane. Blocul își exprimă încrederea că implementarea măsurilor propuse va reduce semnificativ riscurile unor astfel de incidente în viitor și vor proteja interesele consumatorilor și mediul înconjurător.

Share