Blocul Comuniștilor și Socialiștilor: Vom reînvia viața satelor din Republica Moldova

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor: Vom reînvia viața satelor din Republica Moldova

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, proiectul „Satul moldovenesc”, prin care și-a propus îmbunătățirea nivelului de trai în sate, informează OFICIAL.

Radu Mudreac, actual deputat socialist, a spus că satele, din păcate, au avut cel mai mult de suferit de la „așa-numitele reforme din țara noastră, începute încă în anii `90” și la capitol economic, cultural, educațional, infrastructura etc., astfel că localitățile rurale au nevoie de o atenție deosebită și de proiecte de modernizare.

„Partidul Socialiștilor, în 2020, aflându-se la guvernare, împreună cu Președintele Igor Dodon, au lansat mai multe proiecte pentru sate, cum ar fi „Drumuri bune pentru toți” – a fost acordat fiecărei primării câte 1 milion de lei; programe de construcție a apeductelor și iluminare stradală; renovarea școlilor, grădinițelor, spitalelor”, a declarat el.

Deputatul a spus că a venit timpul să relanseze Programul național „Satul moldovenesc”. „Acesta cuprinde o serie de acțiuni, o strategie, pentru a moderniza satele și a crește nivelul de viață în localități”, a menționat socialistul, adăugând că Blocul se va opune pe toate căile proiectului de lichidare a raioanelor și de închidere a primăriilor, care astăzi e intens promovat la toate instituțiile internaționale.

Petru Burduja, deputat socialist, a amintit că Programul „Satul moldovenesc” a fost lansat încă în 2005 și era planificat pentru 10 ani, adică până în 2015. „E un plan detaliat pentru 10 ani, scris pe 70 de pagini. După venirea la guvernare a alianțelor de integrare europeană, au fost distruse începuturile bune făcute de echipa noastră”, a precizat el.

Potrivit spuselor sale, programul prevede investiții necesare pentru economiile locale, creșterea nivelului de finanțare pentru asigurarea cu apă și canalizare, extinderea iluminatului stradal, programe culturale și educaționale, conectarea la gaze naturale și extinderea rețelelor existente, acordarea din bugetul de stat a câte 5 milioane de lei anual pentru fiecare sat, care să fie repartizați la nivel local pentru diverse proiecte etc. „Vom dezvolta Programul „Satul moldovenesc” reieșind din realitățile actuale”, a subliniat parlamentarul.

Totodată, reprezentanții Blocului au mai spus: „Blocul Comuniștilor și Socialiștilor se angajează ca până în anul 2025 toate instituțiile medicale și grădinițele vor fi conectate la sistemul public de apă și canalizare. De asemenea, propunem relansarea librăriilor din sate. Vom reînvia viața satelor din Republica Moldova”.

Cristina Gurez

Share