Blocul Comuniștilor și Socialiștilor: Legea privind sistemul de pensii e direcționat împotriva cetățenilor

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor: Legea privind sistemul de pensii e direcționat împotriva cetățenilor

Deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Elena Bodnarenco și Nicolai Rusol s-au expus referitor la proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Potrivit lor, acesta este direcționat împotriva cetățenilor, informează OFICIAL.

„Joi, la ora 22:46, majoritatea parlamentară PAS a aprobat în prima lectură proiectul de lege privind sistemul public de pensii, potrivit căruia vârsta standard de pensionare pentru bărbați și femei va fi de 63 de ani. Totodată, vișina de pe tort a fost reglementarea care prevede dreptul de a beneficia de pensie anticipată pentru stagiu lung”, a declarat Bodnarenco, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit ei, această lege poate fi valabilă doar pentru persoanele care au acumulat 39 de ani de stagiu pentru bărbați și 35,6 pentru femei. „Iar asta pot fi teoretic, bărbații care au început să lucreze la începutul anilor ’80 și femeile care au început munca la mijlocul anilor ’80 și care au lucrat neîntrerupt până în prezent. Dar oare au avut posibilitatea ca ei să lucreze fără întrerupere toți acești ani? Astăzi această lege va fi valabilă practic doar pentru anumite unități. Ce facem cu generațiile viitoare? Reamintim: perioada de slujbă în armată, studiile, concediul de maternitate, concediile medicale etc., toate aceste perioade nu se calculează”, a precizat Bodnarenco.

Totodată, deputatul Nicolai Rusol a menționat că, acest proiect de lege este direcționat împotriva cetățenilor Republicii Moldova.

El a spus că, potrivit proiectului de lege, mai mult de zeci de mii de cetățeni nu vor putea ieși la pensie la 57 sau 60 de ani, ci la 63 de ani. „PAS nu are respect față de oamenii în vârstă, dar oamenii nu sunt numere, sunt cetățenii noștri care toată viața au lucrat pentru țara noastră, iar în final au primit acest rezultat”, a conchis deputatul.

 Cristina Jicol

Share