Blocul celor 4 partide: În ultimii doi ani, statul a indexat pensiile contrar prevederilor legale și în defavoarea celor mai vulnerabili

Blocul celor 4 partide: În ultimii doi ani, statul a indexat pensiile contrar prevederilor legale și în defavoarea celor mai vulnerabili

Blocul politic format din Platforma DA, LOC, Partidul Schimbări și CUB constată cu îngrijorare că „în ultimii ani veniturile reale a cetățenilor au scăzut, iar pensionarii și păturile social-vulnerabile au avut de suferit cel mai mult, informează OFICIAL.

„În ultimii doi ani, statul a indexat pensiile contrar prevederilor legale și în defavoarea celor mai vulnerabili – persoanelor în etate. Amintim că, metoda de indexare a fost modificată de majoritatea PAS în 2021. În pofida acestui fapt, timp de doi ani PAS nu își respectă propriile modificări legislative.

Deși decizia de a indexa din 1 aprilie pensiile cu 6% este salutabilă (ceea ce este cu 1,8% mai mult decât rata inflației din 2023), reamintim că, anul trecut PAS a nedreptățit vârstnicii prin indexarea pensiilor doar cu 15% în loc de 34%. Prin această decizie cinică, persoanele de vârsta a treia, care au achitat pe parcursul vieții contribuția de asigurări sociale, au fost prejudiciate și neglijate în una din cele mai dificile perioade.

Potrivit legislației existente, scopul politicii de indexare a pensiilor la rata inflației este de a menține capacitatea de cumpărare a persoanelor în etate, iar decizia din 2023 a afectat în mod direct capacitatea de supraviețuire a peste 600.000 pensionari.

O țară care nu-și respectă bătrânii, nu le poate garanta un trai decent și nu le poate oferi o pensie de cel puțin 40% din salariul mediu lunar pe economie, este departe de a fi una civilizată. Din nefericire, acest lucru se întâmplă și în prezent. În Republica Moldova numărul celor care sunt angajați în sectoarele productive ale economiei este cu mult mai mic decât numărul celor pensionați. Sărăcia și lipsa de perspective gonește anual peste 35.000 de cetățeni la munci în străinătate. Per fiecare moldovean care lucrează în țară, în sectorul real al economiei, avem doi moldoveni care muncesc peste hotare” – se spune în declarația celor 4 formațiuni.

Blocul a mai constatat că, de 3 ani, actuala guvernare se chinuie să demonstreze că este bine intenționată și europeană, dar lipsa unor politici economice adecvate și numeroasele eșecuri ne conving de contrariul.

„Auzim zilnic despre faptul că, în buget nu sunt suficienți bani, că scad încasările la CNAS, iar creșterea economică este mediocră. La baza acestor tendințe dramatice stă incompetența și inacțiunea guvernării, nimic altceva. Cei care gestionează prost proprietățile statului, se împacă bine cu cei care gestionează și mai prost sistemul finanțelor publice. Politicile economice proaste, birocrația și corupția alungă din țară cetățenii, astfel scade baza impozabilă și consumul intern fiind ratate sute de milioane de dolari anual în formă de impozite și investiții directe.

Programul ”trecem pe alb” și reforma Inspectoratului de Stat al Muncii anunțate cu mare fast, până la moment nu au efectul scontat. Iar atât timp cât în funcții cheie vor fi promovate persoane incompetente lucrurile nu se vor schimba. Nu putem permite ca persoanele în etate să sufere din cauza politicilor de cadre dezastruoase a majorității parlamentare” – se mai spune în declarație.

Blocul politic format din Platforma DA, LOC, Partidul Schimbări și CUB vine cu o soluție de compromis pentru a remedia această problemă:

„Pentru a repara nedreptatea făcută de Guvern la indexarea pensiilor în 2023, propunem elaborarea unei legi speciale privind majorarea eșalonată a pensiilor cu 6% din data de 1 octombrie pentru 3 ani consecutivi. Pentru această acțiune e nevoie de aproximativ 4 milarde lei.

Fiind conștienți de starea proastă a economiei, care a afectat implicit și veniturile la bugetul de stat, pentru a modera efortul bugetar propunem achitarea diferenței create de guvernarea PAS timp de 3 ani.

Este de obligația noastră, a partidelor pro-europene și democratice să cerem guvernării să-și onoreze obligațiile față de persoanele în etate, fără discriminare și în limitele prevăzute de lege. Nu poți face economii pe sănătatea și viața părinților și bunicilor, care mai trăiesc printre noi. Acești oameni și-au dedicat viața muncii, iar nedreptatea comisă față de ei trebuie remediată. Membrii Guvernului care nu-și pot onora profesionist și responsabil obligațiile de serviciu trebuie să plece.

Prin prezenta declarație, solicităm Guvernului adoptarea cât mai urgentă a proiectului de compensare a diferenței de indexare a pensiilor din anul 2023 și publicarea acestuia pentru consultări publice, astfel ca până la rectificarea bugetului legea să fie deja în vigoare, iar sursele financiare necesare pentru majorarea cu 10% a pensiilor în luna octombrie să fie identificate”.

Share