Blocul ACUM propune, pentru II-a lectură, mai multe amendamente privind indexarea pensiilor

Blocul ACUM propune, pentru II-a lectură, mai multe amendamente privind indexarea pensiilor

Blocul ACUM propune, pentru a doua lectură, mai multe amendamente pentru îmbunătățirea proiectului privind indexarea pensiilor, transmite OFICIAL.

Într-un comunicat de presă, Blocul ACUM punctează că documentul propus, la 15 august curent, spre analiză Parlamentului Republicii Moldova a fost elaborat de autori în grabă și conține multe lacune.

„Nu este indicat foarte clar că pensiile celor mai săraci dintre pensionari urmează a fi indexate de două ori pe an. Nu este clară nici formula indexării graduale”, se spune în comunicat.

Blocul ACUM consideră că ar fi mai oportun ca indexarea pensiilor să fie făcută în funcție de procentul inflației pentru anul precedent și nu în baza ratei medii calculate pentru ultimii trei ani. „Vom analiza, în vederea respectării principiului echității sociale, și posibilitatea plafonării indexării celor mai mari pensii, precum și calcularea diferită a inflației pentru pensionari pe motiv că în realitate aceasta este mai semnificativă pentru oamenii în etate decât inflația medie. Vom lua în calcul și oportunitatea revenirii la formula indexării cu folosirea a doi indicatori: indiciul inflației anuale și procentul creșterii salariului mediu pe țară”, se spune în comunicat.

De asemenea, Blocul ACUM propune și organizarea mai multor dezbateri pe marginea acestui subiect. „Mai mult decât atât, recomandăm actorilor politici să evite folosirea subiectului indexării pensiilor pentru a încasa beneficii politice de moment în detrimentul intereselor celor care au atât de mare nevoie de o implicare pragmatică și eficientă din partea noastră, de decizii asumate, motivate și elaborate cu maximă responsabilitate. Să nu uităm că deputații nu sunt mesagerii populismului, ci au misiunea de a face dreptate tuturor pentru o viață mai bună a cetățenilor Republicii Moldova!”, se mai spune în comunicat.

Cristina Parfeni

Share