Blocul ACUM, la CEC: „Cerem emiterea unei decizii de urgență”

Blocul ACUM, la CEC: „Cerem emiterea unei decizii de urgență”

Blocul ACUM Platforma DA și PAS a desfășurat, în această dimineață, o acțiune publică în legătură cu interdicția de a vota pentru jumătate de milion de cetățeni, cu  sloganul „Vot interzis. Alegeri fraudate”, informează OFICIAL.

Co-președinta blocului, Maia Sandu, candidat la alegerile parlamentare, a spus că, alegerile acestea nu sunt nici libere și nici corecte.

„Au fost raportate nenumărate abuzuri comise de către unii concurenți electorali, CEC-ul și alte instituții ale statului se fac că nu văd și nu aud. Nu vor să ia atitudine față de aceste abuzuri. Cea mai mare fraudă se pune la cale acum de către acest regim, prin intermediul CEC. CEC transmite semnale prin care spune că nu va permite concetățenilor noștri care sunt în străinătate și nu au pașapoarte străine valabile că nu vor putea vota. Aceasta este o încălcare a Constituției. Noi cunoaștem că un număr mare de oameni, care au plecat pentru că nu și-au putut asigura existența din cauza guvernărilor corupte și iresponsabile, nu au pașapoarte valabile. În toți acești ani, CEC a emis hotărâri la alegeri prin care se confirmau dreptul tuturor cetățenilor, indiferent de starea pașaportului lor străin. În acest an, fără ca să prevină din timp, fără să facă lucrurile clare, fără să anunțe, CEC își permite să interpreteze altfel legea. Cel puțin 15% din alegătorii RM nu vor putea vota, dacă CEC nu va emite o hotărâre în care să clarifice aceste lucruri. Ce fel de alegeri libere în care 15% din cetățeni nu pot să meargă la vot?”, a declarat Sandu.

În context, Maia Sandu a menționat că ei cer CEC să emită de urgență o decizie, cum a făcut de fiecare dată, în care clarifică, explică încă o dată, dreptul concetățenilor să voteze indiferent de starea pașaportului străin.

„Noi am transmis o scrisoare tuturor observatorilor internaționali și comunității donatoare în care explicăm toate aceste lucruri și în care le cerem să intervină, ca să nu permitem să facă cea mai mare fraudă în aceste alegeri”, a mai spus Sandu.

Doina Secrieru

Share