Bilanțul sesiunii de primăvară a Parlamentului: situația proiectelor aflate în procedură legislativă

Bilanțul sesiunii de primăvară a Parlamentului: situația proiectelor aflate în procedură legislativă

Pe parcursul sesiunii de primăvară, 350 de proiecte de acte legislative au fost înregistrate în Parlamentul de legislatura a X-a, dintre care 5, inclusiv o moțiune simplă, nu au intrat în procedură legislativă.

Pentru comparație, pe parcursul celor două sesiuni ale anului trecut, în Parlament au fost înregistrate 294 de proiecte de acte legislative, dintre care 9, inclusiv o moțiune simplă, nu au intrat în procedură legislativă.

Datele statistice privind activitatea parlamentară arată că, din numărul total de proiecte înregistrate în sesiunea recentă, 128 de proiecte au fost adoptate, iar 201 se află în procedură de examinare sau reexaminare.
În total, în Parlamentul de legislatura a X-a au fost înregistrate, în perioada 2019-2020, 644 de proiecte de acte legislative, fiind adoptate 318 dintre ele sau aproape 50 la sută.

De asemenea, deputații au examinat 143 de proiecte înregistrate în legislaturile precedente, dintre care 21 au fost adoptate, 33 – respinse, iar 74 se află în proces de examinare sau reexaminare.

În perioada 2019-2020 au fost introduse în procedură legislativă 9 proiecte de acte normative, care au drept scop armonizarea legislației naționale cu legislația UE. Dintre acestea, 7 acte au fost adoptate în lectură finală, iar două – în prima lectură.

Conform Regulamentului Parlamentului, proiectele incluse în ordinea de zi a şedinţelor în plen, care, la expirarea legislaturii în cazul alegerilor ordinare sau anticipate, au fost lăsate fără examinare, precum şi proiectele de legi aprobate în prima lectură sau cele care urmează a fi votate în lectura finală sunt trecute pe ordinea de zi a Parlamentului de următoarea legislatură.

Legislativul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie. Totodată, Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară sau specială la cererea Preşedintelui Republicii Moldova, a Preşedintelui Parlamentului sau a 1/3 din numărul deputaţilor.

Mihaela Rotari

Share