BCS propune indexarea pensiei din 1 ianuarie

BCS propune indexarea pensiei din 1 ianuarie

Astăzi, parlamentarii BCS, Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia au susținut un briefing, în cadrul căruia și-au expus viziunea față de propunerile guvernării de indexare a pensiilor, prevăzute în proiectul bugetului pentru anul 2023 și au enunțat inițiativele fracțiunii BCS de susținere socială a persoanelor vârstnice.

Alla Darovannaia a menționat că în conformitate cu constatările Organizației Internaționale a Muncii persoanele vârstnice fac parte din una din cele mai vulnerabile categorii sociale, dat fiind că nu au posibilitatea de a obține venituri din propria muncă. În acest context, deputații BCS s-au referit la două inițiative legislative ale fracțiunii menite să susțină această categorie de cetățeni.

Este vorba despre acordarea persoanelor vârstnice a unui suport financiar anual, așa numitei a 13-a pensii, mărimea căreia va fi în valoare de cuantumul pensiei medii încasate pe parcursul anului curent, dar care nu depășește salariul mediu pe economie. Acest suport se propune de a fi acordat până la 31 decembrie al anului în gestiune.

De asemenea, în legătură cu faptul că indexarea pensiei va avea loc doar la 1 aprilie, cea din 1 octombrie fiind anulată de către actuala guvernare, se propune ca indexarea să fie efectuată la data de 1 ianuarie, pentru a putea compensa creșterea preturilor, înregistrată în anul precedent.

Darovannaia a precizat că în conformitate cu propunerile la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023, coeficientul de indexare este determinat reieșind din procentul estimat al creșterii veniturilor proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 față de anul 2022 care va constitui circa14,1%.

”Consideraţi că este suficient 320 de lei pe lună pentru pensia minimă și încă începând cu 1 aprilie, când prețurile medii de consum în luna octombrie 2022, comparativ cu luna octombrie 2021, au crescut cu 34,62%?”, a menționat Alla Darovannaia, remarcând că astăzi pensionarii moldoveni nu mai ştiu ce să facă cu banii puţini pe care îi au: să mănânce, să plătească facturile aberante la utilităţi sau să cumpere medicamente.

Deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco a ilustrat prin exemple concrete acțiunile criminale ale autorităților în raport cu cele mai vulnerabile segmente ale populației. Deputatul a amintit că, ajuns la guvernare, partidul PAS a anulat cea de-a doua indexare a pensiilor, care, în condiții de criză ar sprijini în mod semnificativ pensionarii.
Astfel, o persoană cu o pensie minimă de 2.278 de lei ar fi beneficiat suplimentar de 455 de lei lunar, începând cu luna octombrie, deoarece creșterea prețurilor față de perioada anterioară a fost de 20%, potrivit statisticilor oficiale. În trei luni, un pensionar cu pensie minimă ar fi primit suplimentar 1.365 de lei.
„Guvernul a furat acești bani din buzunarul pensionarilor. Prima dată a furat când a anulat cea de-a doua indexare și a doua oară îi va fura dacă refuză să indexeze pensiile de la începutul anului, adică de la 1 ianuarie și nu de la 1 aprilie”, a spus Vladimir Odnostalco.
El a menționat că un pensionar cu o pensie minimă de 2.278 de lei, în perioada 1 ianuarie – 1 aprilie, va pierde lunar 778 de lei. În trei luni, această persoană va fi lipsită de 2.334 de lei.
Și pentru a treia oară guvernul va fura din buzunarul pensionarilor dacă la 1 aprilie va indexa pensiile nu cu 34% din inflația anuală, ci cu 14%, așa cum au declarat deja reprezentanții guvernului.
„Doar în 2023, guvernul PAS va fura peste 4,2 miliarde de lei de la cei mai săraci cetățeni – pensionari și persoane cu dizabilități! Să comparăm, fondul de vulnerabilitate declarat de autorități se va ridica la 5 miliarde! Drept urmare, doar guvernarea PAS, băncile și companiile petroliere, care primesc profituri exagerate, datorită PAS, vor avea de câștigat”, a subliniat deputatul.
El a amintit că peste 300 de mii de pensionari au votat pentru partidul PAS, iar acum au fost înșelați. „Am fost folosiți și abandonați”, spun înșiși pensionarii cu amărăciune.
Share