BCS propune în regim de urgență să se aprobe modificări la Bugetul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală

BCS propune în regim de urgență să se aprobe modificări la Bugetul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală

Deputatul Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor(BCS), Vladimir Odnostalco a declarat că astăzi, instituțiile medicale de toate nivelurile – republicane, locale, raionale – nu sunt în stare să achite serviciile comunale. În acest sens, deputații BCS propun în regim de urgență să se aprobe modificări la Bugetul fondurilorasigurării obligatorii de asistență medicală, în așa fel încât spitalele să primească bani suplimentari pentru achitarea facturilor, informează OFICIAL.

Potrivit lui Odnostalco, criza din sistemul de sănătate se datorează noii guvernări și „managementului responsabil” de astăzi, inclusiv la nivel de minister.

„În procesul de formare a contractelor de buget a acestor instituții medicale nu a fost luată în considerare de autorități și structurile responsabile tema privind majorarea prețurilor la serviciile comunale. În decembrie, atunci când se aproba Bugetul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, noi am spus-o de mai multe ori că vor apărea probleme , pentru că nu s-au luat în considerare cheltuieli suplimentare pentru a acoperi facturile pentru serviciile comunale. Nu ne-a ascultat nimeni. Ei spuneau că totul este și va fi bine”, a declarat Odnostalco, în cadrul unui briefing de presă.

Totodată, el a spus că, în consecință, la ziua de azi avem o situație în care prețurile pentru facturile la gazele naturale, agentul termic sunt foarte mari, de 2-3 ori mai mult. Și dacă pentru consumatorii casnici această majorare e de câteva mii de lei, pentru agenții economici cu înclinare socială este de sute de mii de lei.

„În contractele privind finanțarea spitalelor, încheiat între CNAM și instituțiile medicale, nu sunt prevăzute surse suplimentare de achitare a serviciilor comunale. Furnizorul de gaze sau de agent termic nu va aștepta. De unde instituțiile medicale trebuie să găsească acești bani?”, menționează deputatul BCS.

Cristina Jicol

Share