BCS este împotriva retragerii R. Moldova din Acordurile CSI
Secretarul executiv al PSRM Igor Dodon, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea și deputații BCS, Adrian Lebedinschi și Oleg Reidman au susținut astăzi un briefing de presă, în cadrul căruia au expus poziția Blocului cu privire la intenția actualei guvernări de a denunța acordurile din cadrul CSI şi retragerea Republicii Moldova din această organizație internațională.
Igor Dodon a declarat că acest lucru este o greșeală strategică a actualului guvern și o crimă împotriva economiei și a cetățenilor Republicii Moldova.
„Atunci când guvernarea nu face față problemelor sociale, economice, la tarifele din sectorul energetic, guvernarea plasează pe agendă subiecte care nu au nimic comun cu interesul cetățenilor.”, – a subliniat Igor Dodon.
Secretarul executiv al PSRM s-a adresat către autorități cu întrebarea, dacă aceștia au calculat efectul economic al ieșirii Republicii Moldova din CSI. Ce vor face zecile de mii de gospodării țărănești, sutele de mii de angajați din sectorul agricol, produsele cărora, în proporție de 70-80% sunt realizate pe piața din țările CSI.
Și ce vor face concetățenii noștri, sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova care temporar sau permanent se află în Federația Rusă sau alte țări membre CSI, care lucrează acolo, care sunt protejați de anumite acorduri în domeniul migrației, care se bucură de regimul fără vize. Dar cum va afecta ieșirea din CSI dialogul Chișinăului cu Comrat și Tiraspol?
„De aceea condamnăm categoric aceste declarații populiste, care nu au nicio legătură cu interesele cetățenilor Republicii Moldova. Înțelegem că aceasta este o încercare de a face pe plac curatorilor din Europa și din străinătate, dar facem apel către autorități să revină la activități în interesul cetățenilor Republicii Moldova”, – a subliniat Igor Dodon.
Vlad Batrîncea a cerut guvernării PAS să înceteze cu declarații populiste sterile menite să demonstreze loialitatea față de cineva. Potrivit lui Batrîncea, pentru toate declaraţiile Maiei Sandu şi ale reprezentanţilor PAS plătesc cetăţenii ţării noastre şi economia noastră.
Vicepreședintele a prezentat date despre importanța pieței CSI pentru Republica Moldova. Astfel, în anul de criză 2022, în cadrul acordului de liber schimb, Republica Moldova a trimis pe piața CSI mărfuri fără achitarea taxei vamale în volum de peste 1 miliard de dolari. Este vorba, în primul rând, despre produsele din sectorul agroalimentar.
În contextul unei crize profunde, Republica Moldova a dublat exportul de mărfuri moldovenești către Kazahstan, de trei ori – către Kârgâzstan, Armenia, de 2,5 ori – către Turkmenistan și o treime – către Belarus. Drept urmare, câștigă afacerile moldovenești, zecile de mii de angajați care plătesc impozite în Republica Moldova.
„În timpul crizei, autoritățile trebuie să lupte pentru fiecare dolar, euro și leu care poate intra în țară. Dar autoritățile cred că declarațiile lor sunt mai importante pentru oameni decât o bucată de pâine pe care o pot câștiga acasă”, a subliniat Vlad Batrîncea.
Totodată, vicepreședintele a menționat că Republica Moldova nu a primit nicio solicitare oficială din partea autorităților europene cu privire la necesitatea denunțării acordurilor cu țările CSI: „Aceasta este doar o intenție provincială a PAS. Republica Moldova trebuie să dezvolte relații și cu UE, și cu CSI și cu partenerii estici”, – a declarat Vlad Batrîncea.
Oleg Reidman a remarcat, că ideea autorităților de retragere a Republicii Moldova din Acordul de participare la Adunarea Interparlamentară a CSI este pur declarativă făcută pentru a fi pe placul „partenerilor de dezvoltare”. Potrivit lui Reidman, volumul comerțului nostru exterior, care funcționează pe baza Acordului de liber schimb în cadrul CSI, este destul de mare și stabil. Acest lucru se referă la exporturile către Federația Rusă, Kazahstan, Uzbekistan, Belarus și alte țări CSI, care sunt partenerii noștri de încredere.”
Adrian Lebedinschi a atras atenția asupra faptului că Adunarea Interparlamentară a CSI este o platformă, în cadrul căreia se rezolvă multe probleme de natură multilaterală, unde se face schimb de experiență cu colegii din alte țări CSI.
„Ca urmare a comunicării pe platformele internaționale, noi obținem cele mai bune practici în domeniul legislației, economiei, sferei sociale, culturii, precum și sprijin pentru cetățenii noștri, care trăiesc și lucrează în țările CSI”, – a declarat deputatul.
Participanții la briefing s-au expus categoric împotriva oricăror decizii privind denunțarea acordurilor din cadrul CSI, precum și la retragerea Republicii Moldova din această organizație internațională.