BCS a protestat la Guvern: „Lichidarea instituțiilor de învățământ este o crimă împotriva poporului și a țării”

BCS a protestat la Guvern: „Lichidarea instituțiilor de învățământ este o crimă împotriva poporului și a țării”

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a organizat un pichet în fața clădirii Guvernului, protestând împotriva lichidării sistemului de învățământ din republică, realizat de partidul de guvernământ PAS. La acțiunea de protest au participat deputați ai BCS, activiști ai PSRM, PCRM, ai mișcării de tineret “Garda Tânără”, profesori, părinți ai studenților, cetățeni care nu sunt de acord cu închiderea școlilor, universităților, colegiilor profesionale.

Vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Bătrîncea, a menționat că lichidarea instituțiilor de învățământ este o crimă împotriva poporului și a țării. Iată de ce protestatarii au venit în fața guvernului și cer demisia ministrului Educației, Dan Perciun.

Potrivit deputatului, Ministerul Educației nu aude nici apelurile profesorilor, nici a părinților, nici a copiilor. Dar și însuși ministrul își permite să vorbească pe un ton inacceptabil, vulgar cu conducătorii instituțiilor de învățământ, se comportă obraznic în raport cu întreaga populație a țării, afirmând că, indiferent de opinia oamenilor, această reformă va fi realizată.

„Acest ministru a distrus zeci de instituții științifice care au fost construite de generații de moldoveni și care sunt proprietatea Republicii. Lichidarea instituțiilor de învățământ este o infracțiune care ar trebui investigată de procuratură. Dar, din păcate, Procuratura nu reacționează pentru că și ea se află sub influență politică. Cu toate acestea, va veni timpul și fiecare dintre ei va răspunde pentru acțiunile lor”, a spus Vlad Bătrîncea.

Ecaterina Medvedev, membru al Comitetului Executiv al PSRM și președinte al Gărzii Tinere, a menționat că societatea este pur și simplu șocată de știrile despre așa-numitul proces de „optimizare a instituțiilor de învățământ”, desfășurat de partidul de guvernământ PAS. „Este un pericol pentru viitorul țării noastre. Lipsa educației astăzi va duce mâine la dezastru. Dan Perciun nu este ministrul educației, ci al degradării. Trebuie să spunem un ferm “Nu” lichidării școlilor! Cerem demisia lui Perciun!”.

Președintele Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului, Grigore Novac, a amintit că o societate prosperă este o societate educată și este de datoria noastră să oferim educație de înaltă calitate copiilor noștri. „Cel mai ușor este să conduci o societate analfabetă și asta încearcă să realizeze actualul guvern – să priveze oamenii de dreptul de a studia pentru ca apoi să manipuleze oamenii. Regimul criminal trebuie să plece.”

Deputatul BCS, Diana Caraman a atras atenția asupra faptului că, prin distrugerea sistemului de învățământ, ministrul Perciun continuă activitatea fostului ministru al Educației, Maia Sandu, care a început procesul de „optimizare” a școlilor încă din 2014. „Niciun guvern din Republica Moldova nu s-a comportat atât de criminal față de cetățenii țării”, a menționat deputatul, remarcând paradoxul că, în timp ce se vorbește constant despre integrarea europeană, reprezentanții PAS încalcă consecvent drepturile omului, negând astfel valorile europene pe care se presupune că le reprezintă.

Deputatul BCS, Ivanna Koksal a subliniat că o societate needucată duce la distrugerea țării. „Oameni fără o educație adecvată și cei șapte ani de acasă conduc astăzi Moldova, își permit insultarea celor care au construit Moldova, îi alungă din țară. Economisirea banilor în educație reprezintă o depopulare forțată a țării, guvernul deschide ușile pentru ca oamenii să plece în străinătate. Nu putem fi indiferenți, nu putem să tăcem. Mâinile jos de pe sistemul educațional! Permiteți-i Moldovei să se dezvolte!”.

Share