BCS a avut o întrevedere cu delegația președinților Comitetelor pentru Afaceri Externe din Statele Baltice și Nordice

BCS a avut o întrevedere cu delegația președinților Comitetelor pentru Afaceri Externe din Statele Baltice și Nordice

Fracțiunea BCS, reprezentată de Grigore Novac, Vladimir Odnostalco, Tatiana Cunețchi, Alla Darovannaia și Inga Sibova, a avut o întrevedere cu delegația președinților Comitetelor pentru Afaceri Externe din Statele Baltice și Nordice (NB8), aflată în vizită de două zile în Moldova.

Au fost discutate teme legate de securitatea regională, alegerile parlamentare din 2025, situația din Găgăuzia și regiunea transnistreană, precum și perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

În debutul întrevederii, Grigore Novac a subliniat că tensiunile geopolitice din Ucraina au afectat Moldova, dar țara a sprijinit refugiații ucraineni începând cu 2022. Deputatul BCS a pledat pentru pace, exprimându-și opinia că acest conflict armat poate fi soluționat doar prin negocieri.

Referindu-se la alegerile parlamentare din 2025, Grigore Novac a menționat că rapoartele OSCE privind alegerile din 2023 și 2024 au fost critice și că tendințele negative continuă. „Comisia Electorală Centrală trebuie să fie un organ independent și depolitizat. În prezent, opoziția extraparlamentară nu are acces la mass-media, iar 16 posturi de televiziune au fost închise. În aceste condiții, despre ce alegeri libere putem vorbi?”, a declarat Novac. De asemenea, parlamentarul a condamnat utilizarea resurselor administrative de către actuala guvernare în scop electoral.

În ceea ce privește situația din Găgăuzia și regiunea transnistreană, Grigore Novac a subliniat necesitatea asigurării respectului și armoniei într-un stat multietnic precum este Moldova și a criticat guvernarea pentru gestionarea deficitară a crizei gazelor din Transnistria.
Deputatul BCS a exprimat dubii cu privire la capacitatea actualei guvernări de a îndeplini criteriile necesare aderării la Uniunea Europeană până în 2030. „Modul în care se desfășoară reforma justiției ridică mari semne de întrebare. În plus, cum putem discuta despre integrarea europeană cu un conflict înghețat și cu tensiuni în creștere în relația cu autonomia găgăuză?”, a subliniat Novac.

În contextul presupuselor interferențe externe în procesul electoral din Republica Moldova, Grigore Novac a remarcat că „dacă acestea există, responsabilitatea revine în totalitate guvernării, care controlează toate instituțiile statului”.

În acest context, Novac a amintit declarațiile președintei Maia Sandu de după primul tur al alegerilor prezidențiale unde a menționat existența a 300.000 de voturi cumpărate: „Dacă au existat dovezi, atunci rezultatele primului tur trebuiau anulate, așa cum s-a întâmplat în România”, a punctat parlamentarul.

Pe finalul întrevederii, Grigore Novac a subliniat că fracțiunea BCS mereu a pledat, și va pleda pentru respectarea principiilor democratice, garantarea drepturilor opoziției și asigurarea unor alegeri corecte și transparente în Republica Moldova.

Share