Bașcanul Găgăuziei solicită păstrarea buletinelor de vot în limba rusă: Să nu uităm nici de cei din regiunea transnistreană

Bașcanul Găgăuziei solicită păstrarea buletinelor de vot în limba rusă: Să nu uităm nici de cei din regiunea transnistreană

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, referindu-se la modificările Codului electoral, a declarat că buletinele de vot în limba rusă trebuie păstrate, informează OFICIAL.

„Noi salutăm și susținem cunoașterea limbii române, nu dorim în niciun caz ca subiectul acesta să devină motiv de tensiune și discrepanță în societate.

Autoritățile din Găgăuzia creează condiții favorabile de studiere a limbii române în instituțiile școlare și preșcolare din regiune, dar cei de vârsta a treia – oamenii în etate, care reprezintă și cel mai activ electoral, puțin probabil vor reuși să-și identifice candidatul. Ei nu au învățat să scrie cu grafie latină.

Nu trebuie să uităm de cetățenii din regiunea transnistreană, majoritatea dintre ei nu posedă limba română și nu știu să citească cu grafie latină.

De aceea, considerăm necesar ca buletinele de vot să fie în limba română și în limbile grupurilor etnice minoritare – atât la locale, cât și la alegerile prezidențiale și parlamentare”, a declarat Irina Vlah.

Bașcanul a mai spus că „pentru o societate democratică, fiecare vot e esențial”.

Share