Cetățenii din diaspora, despre votul uninominal. Ce arată Barometrul Diasporei

Cetățenii din diaspora, despre votul uninominal. Ce arată Barometrul Diasporei

51% de cetățeni moldoveni din diaspora și-ar dori ca la următoarele alegeri parlamentare în Republica Moldova să fie implementat sistemul de vot uninominal. Acest rezultat se conține în Barometrului Diasporei, lansat astăzi de Compania [imas].

Totodată, 25% dintre respondenții sondajului își doresc păstrarea actualului sistem de vot, 21% pledează pentru sistemul mixt de vot, iar 3% – nu au știut/nu au răspuns.

Totodată, potrivit cercetării, 22% dintre respondenți consideră că sistemul de vot uninominal va avantaja anumite partide. Astfel, 42% consideră că PAS va fi avantajat, 10% – PDM, 7% – PDA, 5% – PSRM, 4 – PLDM și altele.

Potrivit directorului Companiei [imas], Doru Petruți, aceste rezultate sunt diferite de cele din țară și ar putea fi explicate din perspectiva preferințelor cetățenilor de peste hotare, avînd în vedere că foarte mulți au susținut-o pe Maia Sandu, liderul PAS, la alegerile prezidențiale.

Precizăm că, sondajul a fost realizat pe un eșantion de 599 de persoane, cu vârsta 18+, în perioada 17 februarie – 7 martie curent. Intervievarea a fost efectuată în regim online sau telefonic. Criteriile de bază în stabilirea eșantionului sunt structura de gen, vârsta și gradul de proporționalitate privind prezența la alegeri în turul II al alegerilor prezidențiale din 2016.

Doina Secrieru

Share