Baldovici: Activitatea APP va fi orientată spre profesionalizarea consiliilor de administrație și asigurarea independenței față de intervențiile politice

Baldovici: Activitatea APP va fi orientată spre profesionalizarea consiliilor de administrație și asigurarea independenței față de intervențiile politice

Agenția Proprietății Publice (APP) a organizat o întrunire a corpului administrativ superior al sectorului, în vederea discutării reformei administrației publice centrale de specialitate, transmite Oficial.

Directorul APP, Vladimir Baldovici, a făcut o retrospectivă a situației în domeniul proprietății publice și a solicitat responsabililor din domeniu să fie mai responsabili urmarea  reformei.

„Societatea și cetățenii apreciază performanța generală a statului prin prisma de administrare a proprietății publice. Guvernul și conducerea țării nu vor mai tolera ca statul să fie asociat cu rezultate economice negative, scheme de delapidare, folosirea frauduloasă a activelor de stat. Reforma sectorului Proprietății Publice (PP), la inițiativa Guvernului, este determinată de starea în care s-a aflat proprietatea publică în ultimele 2 decenii.

Beneficiile din restructurare trebuie simțite de întreaga societate. Pentru prima dată de la independență există voință politică de a face ordine în sistem. Guvernul este conștient că reforma dată va afecta mai multe interese obscure.

S-a ajuns la această situație pentru că puterea politică nu a formulat nici un rost pentru PP în economia țării, în rolul ei social, economic etc.

Abordarea defectuoasă a statului a scăzut numărul de beneficiari ai PP. Beneficiarii au devenit deținătorii de resurse financiare administrative de diverse ranguri.

Pentru a curma această degradare, Guvernul împreună cu APP cu sprijinul Centrului de Implementare a Reformelor urmărește 3 direcții de activitate ale întreprinderilor și societăților cu cote de stat:

  1. Consolidarea APP. Se presupune inventarierea cantitativă și calitativă a bunurilor de stat.
  1. Protecția PP. Presupune mecanismul de supraveghere a stării bunului public.
  1. Valorificarea PP. Presupune ca aceasta să aducă beneficii societății economice, sociale, politice, culturale.

Guvernul și APP va acorda sprijinul necesar la nivel de restructurare, planificare și valorificare. Împreună cu colegii vom încerca să construim un sistem nou de supraveghere a entităților economice în scopul monitorizării protecției bunurilor publice, dar și pentru a monitoriza procesul decizional.

Mă adresez către responsabili să asigure publicarea rapoartelor anuale ale întreprinderilor așa cum solicită legislația. Solicit membrilor consiliilor de administrare să-și schimbe abordarea, responsabili de planificarea strategică a instituțiilor respective. Activitatea APP va fi orientată spre profesionalizarea consiliilor de administrație și asigurarea independenței față de intervențiile politice”, a spus Vladimir Baldovici.

Doina Secrieru

Share