Avocatul Poporului s-a expus asupra proiectului de lege privind CSJ

Avocatul Poporului s-a expus asupra proiectului de lege privind CSJ

În cadrul ședinței plenare din 30 martie curent a fost votat de Parlament în lectura finală proiectul de lege cu privire la Reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Printre cele mai importante prevederi ale documentului se regăsește reducerea numărului de judecători ai CSJ. De asemenea, va fi modificată componența CSJ prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător ai CSJ pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului.

Prin aceste modificări legislative se urmărește sporirea calității actului de justiție, crearea premiselor pentru uniformizarea eficientă a practicii judecătorești, consolidarea competențelor Curții Supreme de Justiție, asigurarea numirii unor judecători imparțiali și integri, precum și sporirea încrederii cetățenilor în sistemul judecătoresc.

În urma adoptării proiectului de lege, Avocatul Poporului va putea înainta Curții Supreme de Justiție demersuri în interesul legii pentru ca aceasta să se pronunțe asupra problemelor de drept care, prin hotărâri irevocabile, au fost soluționate diferit de către instanțele judecătorești.

Avocatul Poporului consideră că aceste modificări vor aduce plus valoare și vor constitui un pas spre uniformizarea practicii judiciare în Republica Moldova.

Prin urmare, Avocatul Poporului îndeamnă societatea civilă, mediul academic și profesioniștii din domeniul justiției să conlucreze cu instituția Ombudsmanului în acest sens.

Share