Avocatul Poporului a monitorizat instituțiile psihiatrice din țară

Avocatul Poporului a monitorizat instituțiile psihiatrice din țară

În primul trimestru al anului 2023, instituțiile psihiatrice au continuat să sesizeze Avocatul Poporului cu privire la incidentele ce au avut loc zilnic în instituțiile respective.

Urmare, a comunicatelor recepționate doar de la unele instituții, Oficiul Avocatului Poporului a primit informații despre 20 cauze de deces; 2 cazuri de atac asupra personalului medical; 9 cazuri grave de violență între pacienți; 30 cazuri de aplicare a mijloacelor de contenționare și control și 93 de cazuri de internare a pacienților cu leziuni.

La fel, la 15 martie 2023, Avocatul Poporului a remis autorităților publice naționale Raportul său special „Monitorizarea respectării drepturilor pacienților plasați la tratament prin constrângere cu caracter medical” pe faptul acțiunilor/ inacțiunilor reprezentanților instituțiilor medicale și poliției față de pacienții Spitalului Clinic de Psihiatrie în data de 27 octombrie 2022 .

Raportul trimestrial „Siguranța în sistemul psihiatric” pentru perioada 01 ianuarie – 31 martie 2023 este elaborat și diseminat în scop de informare și de prevenire, ca obiect al procesului de monitorizare a situației în locurile privative de libertate.

Raportul trimestrial aici: http://ombudsman.md/…/04/Raport_trimestrial_psihiatrie.pdf

Share