Avocatul Aureliu Colenco: Sper că magistrații Curții de Apel Chișinău le vor spune curatorilor lor că Moldova va fi condamnată la CEDO, în dosarul lui Ilan Șor

Avocatul Aureliu Colenco: Sper că magistrații Curții de Apel Chișinău le vor spune curatorilor lor că Moldova va fi condamnată la CEDO, în dosarul lui Ilan Șor

Republica Moldova va fi condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în dosarul privind „Frauda Bancară”, în care este vizat liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor. Declarația a fost făcută de avocatul acestuia, Aureliu Colenco, în contextul unei noi ședințe de judecată în cauza penală de acuzare a lui Ilan Șor, care a început ieri și continuă astăzi.

„Sperăm că magistrații Curții de Apel Chișinău vor citi măcar ceea ce am menționat noi, avocații, verbal. Poate le vor spune curatorilor lor, care exercită presiuni asupra lor, că Republica Moldova, totuși, va fi condamnată la CEDO în dosarul lui Ilan Șor”, a menționat avocatul Aureliu Colenco.

La începutul ședinței de judecată din 12 aprilie, avocații lui Ilan Șor au solicitat reluarea cercetării judecătorești, însă instanța a respins cererea. Mai târziu, apărătorii au înaintat o cerere de recuzare, dar instanța a calificat-o drept abuzivă și repetată.

„La ultimele ședințe, am cerut schimbarea măsurii privind arestarea preventivă a lui Ilan Șor, din mai multe considerente. În primul rând, pentru că la momentul schimbării măsurii preventive el era deputat și urmau să fie efectuate unele acțiuni de către instanța de judecată și organul de urmărire penală. Până în acel moment, el se afla în libertate. În al doilea rând, toți cunosc locul aflării și de trai al lui Ilan Șor, peste hotare. El și-a dat acordul și și-a exprimat de mai multe ori disponibilitatea de a participa la ședințele de judecată, în calitate de inculpat și de a avea ultimul cuvânt, dar instanța de apel a ignorat acest fapt. Din acest motiv, am depus cererea de recurs care se examinează în termen foarte restrâns de către Curtea Supremă de Justiție. Noi am solicitat la CSJ să caseze această încheiere a Curții de Apel Chișinău. În plus, să solicite materialele cauzei, cum este indicat de Codul de procedură penală, pentru a stabili toate circumstanțele care au dus la arestarea lui Ilan Șor”, a mai adăugat Aureliu Colenco.

Ședința de judecată de ieri a fost întreruptă la cererea avocatului străin al lui Ilan Șor, care a spus că dorește verbal să ia cuvânt în dezbateri, care va dura circa două ore. Cererea acestuia a fost acceptată de instanță, cu dispunerea continuării dezbaterilor de astăzi, începând cu ora 09:30.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, după etapa dezbaterilor judiciare, Curtea de Apel Chișinău urmează să delibereze și să pronunțe o decizie definitivă în cazul lui Ilan Șor.

Share