Avocații Partidului „ȘOR”: Nu există temei de declarare a neconstituționalității formațiunii „ȘOR”

Avocații Partidului „ȘOR”: Nu există temei de declarare a neconstituționalității formațiunii „ȘOR”

Avocații Partidului „ȘOR” mizează pe corectitudinea judecătorilor Curții Constituționale și nu va declara formațiunea drept neconstituțională. Și asta deoarece, sesizarea Guvernului împotriva Partidului „ȘOR” este vădit nefondată și nu există temei de scoatere a formațiunii în afara legii. Este opinia avocaților Partidului „ȘOR”, exprimată înainte de o nouă ședință a Curții Constituționale (CC), cea de-a șaptea, care va avea loc astăzi. Mai mult, susțin apărătorii, sesizarea Guvernului nu este de competența Curții Constituționale.

Potrivit avocaților, în cazul în care Curtea Constituțională este sesizată să examineze constituționalitatea unui partid, magistrații trebuie să verifice dacă scopul sau activitatea formațiunii se manifestă sau se exprimă, în raport cu dreptul la libera exprimare, împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranității, independenței și a integrității teritoriale a țării.

Totodată, avocații Partidului „ȘOR” subliniază că judecătorii CC nu trebuie să analizeze fapte care vizează comportamentul individual al unor persoane sau pretinse încălcări ce reprezintă cazuri individuale.

Prin urmare, Curtea Constituțională ar trebui să declare neconstituțional un partid care militează, mai exact, se exprimă în mod evident împotriva valorilor constituționale. În ceea ce privește Partidul „ȘOR”, susțin avocații, nu există temei de declarare a neconstituționalității acestei formațiuni, iar sesizarea Guvernului este vădit nefondată.

Apărătorii mai spun că argumentele invocate de Guvern, în sesizarea privind declararea neconstituționalității Partidului „ȘOR”, nu se referă la ceea ce intră în competența de examinare a Curții Constituționale. Dacă, ipotetic, problemele invocate de executiv în sesizare ar fi constatate prin hotărâri judecătorești irevocabile, pe lângă faptul că acestea nu se referă la libertatea de exprimare, pot atrage alte consecințe juridice care nu țin de rolul Curții Constituționale. În plus, magistrații Curții trebuie să verifice dacă această sesizare are sau nu o tendință politică, având în vedere că autorul este fostul ministru al Justiției și deputat PAS, Sergiu Litvinenco, iar argumentele invocate în sesizare nu se referă la libertatea de exprimare.

Ședința Curții are loc după ce magistrații au luat o pauză, pentru verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”. În cadrul acesteia, urmează să fie prezentate pledoariile părților. După aceasta, va fi emis avizul Curții.

Prin sesizarea Guvernului PAS, depusă la Curtea Constituțională, se urmărește scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii. Asta în pofida numeroaselor opinii potrivit cărora, dacă această formațiune va fi declarată neconstituțională și va fi dispusă încetarea activității acesteia, ar fi un atac dur la adresa democrației, statului de drept și va fi un precedent periculos pentru toate partidele, inclusiv PAS.

Share