Avertizarea Ministrului Sănătății: Subvarianta Omicronului BA.2, care în curând îi va ocupa locul, este mult mai contagioasă

Avertizarea Ministrului Sănătății: Subvarianta Omicronului BA.2, care în curând îi va ocupa locul, este mult mai contagioasă

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a vorbit, într-o postare pe rețele de socializare, despre pandemia de Covid-19 – situația la zi. De asemenea, ea a atenționat despre faptul că, în multe țări din Europa după relaxarea tuturor măsurilor de protecție s-a înregistrat o creștere bruscă a incidenței, transmite OFICIAL.

Potrivit ministrului, subvarianta Omicronului BA.2, care în curând îi va ocupa locul, așa cum Omicron a ocupat locul Deltei, este mult mai contagioasă.

„Avem o săptămână de când au fost relaxate și la noi măsurile restrictive de control a infecției, cu excepția purtării măștilor în spațiile închise cu aglomerații, în special în transportul public. Incidența = 65 cazuri la 100 mii populație pentru ultimele 7 zile – o scădere cu doar 5% față de săptămâna trecută.

Rata de contagiozitate deși este favorabilă – 0.92 înregistrează o creștere în comparație cu săptămânile trecute când varia între 0.6-0.7.

Doar în 6 localități, inclusiv Chișinău se menține cod galben, restul țării este în cod verde.

Ritmul de vaccinare scade. De asemenea și interesul față de Covid-19”, a subliniat Ala Nemerenco.

În acest context, ministrul reiterează că purtarea măștii în locurile aglomerate, în special în transportul public, centre comerciale, supermarketuri, săli de teatru, cinema și concerte, păstrarea distanței fizice, spălarea regulată a mâinilor și vaccinarea/revaccinarea sunt măsuri simple, dar care ne pot ține departe de boală.

Doina Buruiană

Share