Astăzi va fi semnat Planul de acțiuni în domeniul justiției între Ministerele Justiției României și Republicii Moldova

Astăzi va fi semnat Planul de acțiuni în domeniul justiției între Ministerele Justiției României și Republicii Moldova

Astăzi va avea loc ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova. În acest context, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că va fi semnat Planul de acțiuni în domeniul justiției între Ministerele Justiției ale celor două țări, transmite OFICIAL.

„Pe lângă multe subiecte extrem de importante pentru oameni – programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional, construirea, exploatarea, întreținerea și repararea podului rutier de frontieră peste râul Prut, între localităţile Ungheni (Republica Moldova) și Ungheni (România), precum și consolidarea podului care va uni localitățile Giurgiulești (Republica Moldova) și Galați (România) – vom semna Planul de acțiuni în domeniul justiției între Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Justiţiei al României. Planul respectiv a fost elaborat ținându-se cont de experiența României în procesul de reformare a justiției în perioada de pre şi post aderare la Uniunea Europeană, dar și de necesitatea continuării implementării măsurilor de consolidare a statului de drept și a reformei în domeniul justiției”, a declarat Litvinenco.

Ministrul consideră că, acțiunile de cooperare în materia prevenirii şi combaterii corupției şi criminalității organizate, dar și schimbul de bune practici privind activitatea instanțelor judecătorești vor aduce plus valoare reformei sistemului nostru de justiție.
„De asemenea, experiența colegilor din România este foarte importantă și când vorbim de asigurarea accesului la justiție echitabilă și transparentă. În acest sens, este binevenită preluarea de bune practici pentru buna funcționare a sistemului penitenciar, consolidarea sistemului de probațiune, dar și pregătirea profesioniștilor din domeniile juridice conexe justiție”, a subliniat Sergiu Litvinenco.

Prin toate aceste acțiuni, care urmează să se desfășoare în următorii trei ani – spune ministrul – România își reafirmă sprijinul pentru valorile europene şi internaţionale, precum şi dorința de a contribui la realizarea unei justiții care să răspundă nevoilor concrete ale cetățenilor Republicii Moldova.

Doina Buruiană

Share