Astăzi, la Curtea Supremă de Justiție, va avea loc ședința în cazul ex-Președintelui Dodon. Declarațiile avocatului

Astăzi, la Curtea Supremă de Justiție, va avea loc ședința în cazul ex-Președintelui Dodon. Declarațiile avocatului

Astăzi, 11 noiembrie la 14:00, la Curtea Supremă de Justiție va avea loc ședința de examinare în fond a cauzei penale în privința ex-Președintelui Igor Dodon, informează OFICIAL.

În acest sens, avocatul Nicolae Posturusu a venit cu unele precizări privind cazul clientului său.

„Instanța, în mare grabă, a dispus examinarea fără a pune în discuție chestiuni obligatorii conform legii. Înalta Curte, prin omisiune sau neatenție, asta chiar dacă partea apărării a formulat o cerere în acest sens, nu a pus în discuție chestiunile privind:
✓ competența instanței de judecată (art. 345 alin. (4) pct. 3) și art. 348 din CPP);
✓ suspendarea şi/sau reluarea procesului (art. 345 alin. (4) pct. 4) și art. 349 din CPP);
✓ încetarea, totală sau parţială, a procesului penal unde urma să fie examinată legalitatea inițierii acestui dosar la comandă, fără ridicarea imunității în corespundere cu art. 81 alin. (3) din Constituția Republicii Moldova :„Parlamentul poate hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui Republicii Moldova, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor aleşi, în cazul în care săvârșește o infracţiune. Competenţa de judecată aparţine Curţii Supreme de Justiţie, în condiţiile legii. Președintele este demis de drept la data rămînerii definitive a sentinţei de condamnare”.(art. 345 alin. (4) pct. 4) și art. 350 din CPP, art. 81 alin. (3) Constituția RM);
✓ procedura în care se va judeca cauza – generală sau specială (art. 351 alin. (2) pct. 2) din CPP)” – a declarat el.

Avocatul a spus că partea apărării confirmă că nu s-a mai întâlnit în practica lor cu asemenea scăpări grave, inadmisibile mai ales pentru magistrații Curții Supreme de Justiție.
„Posibil magistrații simt o presiune fără precedent dacă admit astfel de greșeli.
Pentru că acest proces ridică tot mai multe semne de întrebare, în curând, cu respectarea tuturor cerințelor legale, vor fi făcute publice mai multe informații de interes public despre mersul acestui dosar”, a menționat Nicolae Posturusu.

Share