Astăzi în Republica Moldova se desfășoară cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de Președinte

Astăzi în Republica Moldova se desfășoară cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de Președinte

Astăzi, 15 noiembrie 2020, în Republica Moldova se desfășoară cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de Președinte, informează OFICIAL.

Cel doilea tur de scrutin se organizează pentru primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur, după cum urmează:

  • Sandu Maia, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;
  • Dodon Igor, candidat independent.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, buletinele de vot pentru turul al doilea au fost tipărite pe hârtie opacă (mată) de culoare gri afumat, având lungimea de 112 mm și lățimea de 140 mm. În total, pentru 15 noiembrie curent, au fost tipărite 3 605 517 de buletine de vot.

Pentru alegerile prezidențiale, pe teritoriul Republicii Moldova au fost constituite 2004 secții de votare, iar peste hotare au fost deschise 139 de secții de votare în 36 de țări. În cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, toți alegătorii vor fi asigurați gratuit cu câte o mască de protecție la intrarea în incinta secției de votare.

Și-n cadrul celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial, cetățenii cu drept de vot pot solicita informații sau face precizări la Centrul de Apel, la numărul de telefon (+373) 22 880101. Linia de informare a Centrului de Apel astăzi, 15 noiembrie 2020, are programul de lucru extins – 24 de ore.

Totodată, în contextul situației de criză în sănătate publică, astăzi, până la ora 15.00, pot vota la locul aflării, fără obligația de a prezenta certificatul medical, doar alegătorii care manifestă simptome a infecției COVID-19. Alegătorii, care au simptome respiratorii asemănătoare celor de coronavirus nu sunt obligați să prezinte testul negativ la infecția COVID-19 pentru a putea beneficia de votarea la locul aflării.

Pentru turul al doilea Comisia Electorală Centrală a mai acreditat 185 de observatori, dintre care 162 naţionali și 23 internaţionali. Observatorii acreditați în primul tur îşi pot continua activitatea de observare și monitorizare a alegerilor și în cadrul celui de-al doilea tur. Pentru turul I, CEC a acreditat 2197 de observatori.

De asemenea, Comisia Electorală Centrală a autorizat efectuarea, în cadrul turul doi al alegerilor prezidențiale, a unui sondaj de opinie la ieșirea din secțiile de votare (de tip exit-poll), de către Asociația obștească „SPERO” și Compania “Intellect Group” SRL. Sondajul se propune a fi realizat în 100 secții de votare de pe teritoriul Republicii Moldova.

Cristina Gurez

Share