Asociația Promo-LEX, despre ultimele ilegalități de la secțiile de vot

Asociația Promo-LEX, despre ultimele ilegalități de la secțiile de vot

Asociația Promo-LEX, în cadrul unui briefing de presă, a comunicat ultimele detalii privind desfășurarea procesului electoral până la ora 18:45, informează Oficial.

Directorul de Program Promo-LEX, Pavel Postica, a vorbit despre ilegalitățile depistate de observatorii de la secțiile de vot. „La momentul de față, de la orele 14:30 până la 18:30, observatorii au constatat, din nou, prezența nejustificată a unor persoane în apropierea secțiilor de votare. În linii mari este vorba de reprezentanți/simpatizanți ai partidelor politice”, a precizat el.

Prin urmare, Postica a comunicat despre unele cazuri de agitație electorală.

„La fel s-au atestat 5 cazuri de agitație electorală, în imediata apropiere de secția de votare sau în perimetrul secției de votare. La Botanica, observatorii au atestat cazuri în care confirmă că reprezentanții unui concurent electoral fac campanii din ușa în ușă, chemând alegătorii să se prezinte la alegeri și să voteze un concurent electoral. La fel au fost depistate 5 cazuri de activități de mobilizare a alegătorilor, simpatizanții cheamă alegătorii să vină la votare. Sunt situații când și telefonic se abordează alegătorii pentru a fi chemați să voteze”, a declarat el.

În același timp, el a vorbit despre cazuri de intimidare din partea alegătorilor, la urnele de vot. „Am atestat cazuri de violență și intimidare, la Râșcani și Botanica. La Râșcani, 2 alegători au fost indignați că la adresa unde locuiesc ei este inclusă la reședință altă persoană. Au ridicat vocea, a fost o ceartă, deci a fost necesară intervenția poliției. La Botanica, un alegător, în stare de ebrietate, la fel, a fost nemulțumit că este indicat la o adresă greșită și a ofensat funcționarii electorali”, a comunicat el.

Postica, totodată, a comunicat despre alte situații privind fotografierea buletinelor de vot. „Sunt 12 cazuri noi legate de fotografierea buletinelor. În mare parte a fost vizibilă intervenția funcționarilor electorali pentru a șterge pozele, dar au fost situații în care funcționarii nu au reușit să intervină”, a declarat el.

Directorul de Program Promo-LEX a vorbit și despre un alt caz de ilegalitate, la Botanica. „La secția nr. 27 Botanica, a fost depistată o cameră de supraveghere, instalată pe peretele din spatele urnelor de vot”.

Postica, prin urmare, a comunicat despre o adresă, care, potrivit lui, la moment, pare a fi inexistentă, dar „la această casă sunt înregistrate cel puțin 12 persoane”. „O situație care urmează a fi clarificată este cea cu includerea unei adrese care aparent nu există, este vorba de secția de vot 103 Buiucani. Straniu, dar strada Buiucani are număr până la 6, dar în listele electorale este și o casă cu nr. 16. La această casă sunt înregistrate cel puțin 12 persoane, dintre care unul a și votat. Sperăm să fie o eroare tehnică și nu ceva mai grav la mijloc”, a conchis el.

Mihaela Conovali

Share