Asociația Promo-LEX a prezentat cel de-al treilea Raport de monitorizare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019

Asociația Promo-LEX a prezentat cel de-al treilea Raport de monitorizare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019

Asociația Promo-LEX a prezentat, astăzi, cel de-al treilea Raport de monitorizare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, transmite OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, directorul de programe al Asociației, Pavel Postica, a făcut totalurile misiunii de observare.

„Monitorizarea a fost făcută în perioada 9 ianuarie – 22 ianuarie. Au fost atestate primele cazuri în care organele SIS și ale poliției, aparent, încearcă să monitorizeze activitatea observatorilor din teritoriu. La 24 februarie vor avea loc două exerciții electorale, iar foarte mulți actori implicați în procesul electoral, sunt implicați în procesul pentru Referendum. Noi am solicitat opinia CEC referitor la acest aspect, dacă observatorii electorali pentru parlamentare pot și avizați și pentru Referendum.

CEC a avut o prestație activă pe această perioadă. Poate fi scoasă în evidență acreditarea observatorilor.

Secțiile de votare au fost constituite în termen legal. În teritoriu vor fi deschise 1 271 de secții de vot, 47 pentru Transnistria și 125 pentru Diaspora. Este salutabilă soluția adoptată de Guvern de a deschide mai multe secții peste hotare, dar scoatem în evidență că au fost alocate resurse bugetare pentru deschiderea a 150 secții peste hotare. Guvernul nu a oferit explicații în acest sens.

Se atestă primele cazuri de înregistrare a persoanelor de încredere. Conform Legii, numărul acestora nu trebuie să depășească 15, dar în unele regiuni sunt peste. Am atestat o migrație a persoanelor delegate de partide în Consiliile Electorale de Circumscripție Electorală și alte 17 cazuri de modificare a componenței CECE.

Desemnarea candidaților: au fost depuse 11 cereri pe circumscripția națională, dintre care 6 au fost aprobate. Ultimele partide politice înregistrate au asigurat cota minimă de 40% femei, dar există tendința proastă de a le plasa pe ultimele poziții.

Grupurile de inițiativă pe circumscripțiile uninominale: au fost înregistrate 403 grupuri, 2 cereri au fost respinse; 75% din grupurile create aparțin partidelor și 25% celor independenți. Dispunem de informația că 212 candidați au fost înregistrați, dintre ei 13 sunt independenți.

Listele electorale și Registrul de Stat al Alegătorilor: au fost efectuate 271 interviuri în teritoriu și s-au înregistrat 106 cazuri în care registratorii au refuzat sau nu a fost posibilă efectuarea interviurilor. 131 registratori au declarat că au atestat 6 528 conflicte, majoritatea dintre ele, peste 4 mii, țin de adrese.

Litigii electorale: au fost înregistrate 13 contestații, 9 depuse de partidele politice și 4 de candidații independenți.

Activitatea partidelor politice: majoritatea contestațiilor depuse au fost de Blocul ACUM – 4, PCRM – 3 și Partidul „Șor” – 1.

Administrația publică: majoritatea APL nu au reușit să facă față provocărilor în stabilirea locurilor de afișaj electoral.

Este stranie abordarea ANI în privința eliberării unui cazier de integritate – cazul candidatului Partidul Nostru, Victor Bogatico.

Prestația concurenților electorali: majoritatea s-au activizat și au efectuat evenimente mascate sub tentă electorală. Au fost atestate 110 evenimente cu tentă electorală, 62% aparțin PSRM, 12% Blocul ACUM, 11 – PDM și 9 – Partidul „Șor”.

Au fost atestate 5 cazuri de utilizare a resurselor administrative, în 4 cazuri a fost vizat PDM și 1 – PSRM.

Observatorii au atestat 13 cazuri ce pot fi catalogate drept oferirea cadourilor: 8 – PSRM, 3 – Partidul „Șor” și 1 – PL și PDM.

Finanțarea campaniei: Cel puțin 145 de grupuri de inițiativă nu au depus nici un raport cu privire la finanțarea campaniei și nici declarații că nu au suportat cheltuieli. Este vorba de PCRM, PL și PDA. Observatorii au atestat activități imposibil de realizat fără suport financiar la PCRM și PL.

Grupurile de inițiativă, care au prezentat rapoartele, menționează că au suportat cheltuieli de 434 mii, pe de altă parte – observatorii au observat cheltuieli de 1 mln. 225 mii, care nu se reflectă.

Nu s-au observat în rapoarte cheltuieli de 618 mii lei la Partidul „Șor”, 253 mii – la PSRM, 177 mii – la PDM, 33 mii – la PN, 35 mii – la PCRM, 10 mii – la PL și 2 300 lei – la Blocul ACUM”, a spus Pavel Postica.

Doina Secrieru

Share