Asigurarea cu lemne de foc se va face în două tranșe, cetățenii nu vor putea cumprăra mai mult de 3 metri steri de lemne

Asigurarea cu lemne de foc se va face în două tranșe, cetățenii nu vor putea cumprăra mai mult de 3 metri steri de lemne

Guvernul Republicii Moldova a elaborat un Plan de acțiuni ce urmărește consumul echitabil al lemnelor de foc, în funcție de necesitate. Despre aceasta a anunțat astăzi Dumitru Udrea, Secretarul General al Guvernului, în cadrul unei conferințe de presă, informează OFICIAL.

Dumitru Udrea a menționat că Planul urmează să eficientizeze consumul de lemne, să prevină tăierile ilegale, să asigură cetățenii cu lemne de foc.

„Guvernul va asigura lemn pentru consumatorii casnici la un preț similar ca anul trecut. Prețul pentru specii tari va varia între 550-875 lei per metru ster, iar pentru speciile moi 350-475 lei per metru ster. În acest sens, Guvernul a subvenționat Agenția „Moldsilva” cu 64 mln. lei. Doar gospodăriilor casnice vor fi vândute lemnele. Agenții economici nu vor putea cumpăra de la „Moldsilva” lemne”, a spus Dumitru Udrea.

Asigurarea cu lemn de foc se va face în 2 tranșe:

În perioada octombrie-noiembrie fiecare gospodărie casnică, în special cele din grupurile social-vulnerabile și familiile, care se încălzesc doar cu lemne, vor putea cumpăra lemne până la 3 metri steri.

În perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023, „Moldsilva” va acorda adițional masă lemnoasă în funcție de condițiile climaterice.

Dumitru Udrea a precizat că livrările se vor face doar ziua și vor crește sancțiunile pentru tăierile ilicite.

„„Moldsilva” va acoperi 800 mii metri steri din volumul necesar. Lucrările silvotehnice vor fi efectuate mai devreme. Guvernul va lansa o linie verde dedicată informării despre disponibilitatea stocurilor de lemne. Cetățenii vor putea sesiza tăierile ilegale. Volumul va fi afișat săptămânal de „Moldsilva””, a mai spus Udrea.

Totodată, el a precizat că măsura este o excepție în condițiile crizei energetice.

Share